Aziƫ

vrijdag 16 maart 2012

ISTANBUL
een stad met veel gezichten op 2 continenten; stad van de Blauwe Moskee, Aya Sofia, Topkapi (paleis van de Sultan), de Grote Bazaar, maar ook van supermoderne winkelcentra en kantoorgebouwen. En schóón! met Europees prijsniveau...

Eén van de eerste dingen die opvallen, zijn de honderden minaretten waar de muezzin 5x per dag tot gebed oproepen. De theehuizen, waar backgammon wordt gespeeld en waterpijp gerookt, uitsluitend bevolkt door mannen. In de ene buurt zie je ook veel meer vrouwen met hoofddoek dan in het andere, waar elegant geklede vrouwen zich naar de vele kantoorgebouwen spoeden. Maar: in Turkije is de hoofddoek verboden op het werk! Hierdoor zijn weer pruikenwinkels ontstaan omdat gelovige vrouwen op die manier hun haren bedekken....


APPLE 1-2-3

Omdat mijn computer niet oplaadt, gaan we als eerste op pad om het snoer om te ruilen. We hebben een aantal adressen en maken op deze manier kennis met het openbaar vervoer van de stad. Voor 2 lira koop je een munt, gooit die in het tourniquet dat de toegang is tot het perron en reizen maar. Waar heb je een ov-chipcard voor nodig, als het zo eenvoudig kan. 

Apple 1 kon niets voor ons doen, we moesten naar de Technical Services, die ons weer verwees naar een andere Apple, Apple 2 verkocht alleen maar I-pads en zocht voor ons het adres op van Apple 3. En elke keer weer verder met de metro... Apple 3 wilde ons het snoer wel verkopen, maar niet omruilen - het snoer moest eerst gecontroleerd worden door de Technical Services en dan moesten we zeker een week wachten. Grrrr..
Maar hij wilde wel even verder kijken en rommelde wat met het snoer. Magische handjes, want hij laadt nu weer op. Er is dus wel iets los, maar we rommelen voortaan ook maar met dat ding. Voorlopig werkt het nog. Maar van de service van Apple zijn we niet ondersteboven!


DE BLAUWE MOSKEE

Een schitterende architectuur en heel indrukwekkend gebouwd. Vooral ‘s avonds is het een sfeer van 1000 en 1 nachten want dan wordt de moskee prachtig verlicht. 
We doen onze schoenen uit en ik de sjaal om en naar binnen. En ja, dan is de binnenkant eigenlijk vrij sober. Wel mooi maar het is voor ons althans geen vergelijk met die andere twee beroemde gebouwen.


AYA SOFIA

Een kerk gesticht in 500-600 en daarvoor ook al in gebruik als heilige plaats. Misschien daardoor straalt het gebouw iets bijzonders uit. We hebben uren rondgekeken in de kerk, die rond1600 als moskee in gebruik werd genomen. Nog steeds hangen er 4 grote schilden met de naam van Allah, maar nu is het een museum. Op de tweede rondgang zijn prachtige Byzantijnse mozaieken te zien en je hebt er een mooi overzicht over de begane grond met oa de plaats waar de Byzantijnse koningen werden gekroond. Er is te veel om op te noemen. Boven de bronzen gebeeldhouwde deur, die naar de uitgang leidt, is nog een mooi mozaiek te zien en inscripties van Vikingen. Buiten zijn verschillende tombes van sultans en prinsen, die ons niet kunnen boeien. Maar deze kerk...ik denk niet dat er een mooiere ter wereld is.

  

TOPKAPI-PALEIS

Hier kun je ook uren zoet brengen, zeker als je de harem en privé-vertrekken van de Sultan ook wilt zien. Er wordt apart entree voor geheven en daarom is het er minder druk. 
Het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen. 

Verder zijn in het paleis verschillende soorten schatten te zien: de rijk versierde wapens van de Sultan, waaronder een wereldberoemde dolk, die in een James Bond film heeft gefigureerd en de grootste diamant ter wereld. Maar ook diverse relikwieën, zoals een haar uit de baard van de profeet, de voetafdruk en mantel van Mohammed en de stok waarmee Mozes de Rode Zee scheidde op de vlucht uit Egypte. Hier zingt de hele dag een muezzin uit eerbied voor de heilige voorwerpen. 


ONDERAARDS CISTERN

Verder bekeken we het onderaards waterbassin, dat feeëriek verlicht is en waar ook een “wenende” pilaar en het gebeeldhouwd hoofd van Medusa te zien zijn.
Ronald maakt hier geweldige foto’s en leeft zich helemaal uit. Als ik de camera zie balanceren op de rand van de balustrade, doe ik wel snel een schietgebedje...maar het resultaat is indrukwekkend.
DE GROTE BAZAAR

Ik geloof niet dat er ergens ter wereld zoveel winkels bijelkaar gebracht zijn, zowel overdekt als buiten overal kun je van alles en nog wat kopen, tegen de beste prijs (volgens de verkoper). De buurman is het daar niet mee eens natuurlijk en stapt dus ook op je af. Zo krijgt Ronald een Perzisch tapijt te koop aangeboden. Nee, wil ik niet. Waarom niet? Ik heb er al één - maar meneer, u moet een 2e hebben! En zo gaat het maar door, tot gek-wordens toe. Je durft nauwelijks je blik op iets te laten rusten, want je bent aan de beurt.


LAAGSEIZOEN

Gelukkig hebben we alles op ons gemak kunnen bekijken. Er zijn niet al teveel bezoekers omdat het laagseizoen is. Voor een stedentrip is het prachtig weer. We kunnen zelfs af en toe op het terras eten. We zijn 5 dagen hier geweest en kunnen daardoor eigenlijk alleen de highlights zien. Maar misschien komen we hier ooit nog eens terug.


BOSPORUS

We willen eigenlijk met de auto over de beroemde Bosporus-brug rijden, die oost en west met elkaar verbindt. Maar er staat een file van heb-ik-jou-daar en dus maken we toch nog een tocht over de Bosporus, met de ferry. Het goede weer blijft jammer genoeg achter in Istanbul. Vanuit Yalova rijden we door en door tot we eindelijk een overnachtingsplaats kunnen vinden bij een restaurant langs een vrijwel verlaten weg door een gebied, waar verder ook niet veel is. Via gebarentaal maken we duidelijk dat we er willen slapen en eten. We krijgen een heel goed 3-gangen diner en gebruik van toilet en douche voor het luttele bedrag van 9 euro.


ASSOS, BERGAMA EN EFESE

Bij Ronald was dit al heel gauw de tocht van de oude stenen.... gelukkig hebben we het in deze volgorde gereden. Efese is namelijk de meest volledige klassieke stad van Turkije. In Bergama kwamen we een Duits echtpaar tegen die langs de Zwarte Zee gaat reizen, richting de Baltische staten weer terug naar Z-Duitsland en hebben daar een aantal maanden voor uit getrokken. En ook in Efese kwamen we ze weer tegen.


Vlakbij Efese ligt Kusadasi, zelfs in deze tijd vol met Turkse toeristen. Het is zaterdag en ‘s  avonds wordt er vlakbij de camping muziek gemaakt. Gelukkig is de enthousiaste zanger goed bij stem, maar om een uur of 3 wil je toch wel eens slapen. De volgende dag vinden we een camping waar we op het strand staan. De eigenaar wil geen geld hebben, want er is geen warm water en alles moet nog worden schoongemaakt. Maar we krijgen wel een kamer met toilet ter beschikking. We maken er een rustig dagje van en reorganiseren de camper.

In Efese ga ik op pad met het schetsboek en Ronald met de camera. En hier is het genieten, je kunt je hier het leven van een ver verleden voorstellen. En we ontmoeten het Duitse echtpaar weer, die hier vandaan naar het zout-landschap Pamukkale reizen.

           

BODRUM

 Wij willen eerst naar de kust, naar Bodrum waar we op beter weer hopen.De kust is volgebouwd met all-in ressorts, van het soort waar de toeristen “opgesloten” worden en verder niets van Turkije meemaken. Dat loopt bij ons even anders. De camping waar we ons melden, blijkt alleen koud water te hebben, aangezien de zonneboiler alleen werkt als de zon schijnt...en die heeft het af laten weten. We zoeken verder en rijden stomtoevallig een weg naar het strand in. 

Hier zijn bij een restaurant een aantal mannen aan het barbecuen en er staat een gedekte tafel. Natúúrlijk kunnen we slapen en mee-eten, 1 van de heren spreekt goed Engels en we hebben een hardstikke leuke avond. Na het eten komt de fles raki op tafel en daarna de volgende. In de koran staat dat je geen wijn mag drinken maar de profeet heeft het nooit over raki gehad. Dat spul was toen nog niet uitgevonden....
Ik vind het spul niet te drinken, maar Ronald doet leuk mee en bestelt de 3e fles. Maar bij het slapen gaan steunt hij: hoe kom ik in godsnaam dat bed in? De volgende morgen heeft hij de raki afgezworen - nou ja voor zo lang het duurt....

Op aanraden van de mannen rijden we naar Gumusluk, een heel leuk plaatsje aan de punt van het schiereiland. En ik krijg een verjaardagskadootje, een ketting van zwarte pareltjes. We drinken er koffie en dan barst er een ware zondvloed los. Jammer, want er zijn mozaieken onder water te zien. Maar dit is echt geen doen. We rijden nog een keer door Bodrum, waar een auto parkeren rond de 4 euro per uur kost. En het weer wordt alleen maar beroerder.


MARMARIS

En dus zetten we koers naar Marmaris, na telefonisch kontakt met een heel oude kennis uit Leerdam, Han Hamberg. We worden gastvrij ontvangen door Han en Brigitta. Na een gezellige avond worden we ‘s morgens wakker onder een uitbundig schijnende zon. Héhé...eindelijk. We wandelen langs de boulevard naar het plaatsje, waar het ene hotel het andere afwisselt. Han en Brigitta wonen aan het eind, waar je nog op het strand kunt zitten. Het moet hier ‘s zomers afgeladen zijn. Ronald en Han zijn uren bezig met hun computers, Brigitta en ik gaan liever naar de markt en een stuk wandelen. Inmiddels worden de berichten over Iran behoorlijk zorgwekkend. Ronald wil er heel snel naar toe, ik kijk het liever nog even aan. Voorlopig lezen we iedere morgen Al-Jazeera om het nieuws nauwlettend in het oog te houden. Zaterdag gaan we weer verder naar het oosten.

 
Reacties


1
Hans Wiegmann
18/03/2012 09:08
Leuk om jullie weer te volgenen de prachtige foto's. Groetjes, Hans
2
Corry Koedam
18/03/2012 18:29
Rini nog bedankt voor je mailtje en nog gefeliciteerd met je verjaardag. Wat ontzettend leuk al die plaatsen in Turkey, ben ik ook geweest, was gelogeerd in Marmaris.
Ook Efese en Pamukkela geweest,heerlijk om daar met je voeten in het water te zitten.
Ik heb wel gelezen dat ik nog naar Istanbul moet, met al die pracht en praal.Mooi die foto's, Groetjes ook voor Ronald, Corry.
3
roelant
19/03/2012 12:07
van harte gefeliciteerd en goede reis
4
Jan en Liesbeth
26/03/2012 21:24
Fijn om te lezen dat alles goed gaat. Wat een mooie fotoos
We wensen jullie nog veel reisplezier. Groeten Jan en Liesbeth Diko en Gijs.

Plaats reactie


Naam 
E-mailadres *
Uw reactie *
Los deze vraag op 
Antwoord *
 
* Betekent verplicht veld.

OVER ONS

Ronald en Rini Brouwer

Reizen hebben we altijd graag gedaan en we hebben dan ook al aardig wat landen gezien. Een echte wereldreis maken was altijd een droom, die we nu waar maken. In 2009 hebben we de beslissing genomen: we gaan een wereldreis maken.


Archief berichten

Laatse video: Processie Yazd Iran

http://www.youtube.com/v/YuSRrKGrQNM

Bekijk alle videos »