BOTSWANA

woensdag 12 oktober 2016

BOTSWANA - 50 JAAR


Het eerste dat ons opvalt bij binnenkomst in Botswana zijn de borden: Botswana 50 jaar - united and proud. Overal zijn hekken, gebouwen, zelfs stenen ed. in vrolijk blauw-wit geschilderd, de kleuren van de vlag. Ze kunnen terecht trots zijn hier, misschien wel de meest stabiele en welvarende Afrikaanse staat van dit hele continent. Corruptie is uit den boze. Er is een zero-tolerance beleid en in de nationale parken hebben de rangers "license to kill" bij het stropen van wild. Eerst schieten en dan vragen wat mensen hier doen....


ONBETAALBAAR

Botswana is één van onze favoriete landen. Wie de schitterende nationale parken van Botswana wil bezoeken, moet zich van tevoren goed op de hoogte stellen van alle mogelijkheden. De goedkoopste mogelijkheid, kamperen, komt op 50 dollar pppn. Daar komt nog de entree van het nationale park bij. Een huurauto met daktent is ook niet goedkoop, los van alle andere bijkomende kosten. Lodges lopen zomaar naar de 1000 dollar per nacht. Geen wonder dat veel mensen zich richten op de campings vlakbij een Nationaal Park, die de helft goedkoper zijn. Maar ik denk niet, dat er veel plaatsen zijn, waar je zo goed wild kunt spotten. We hebben (weer) genoten.

Vanuit het buitenland worden de campingplaatsen soms al tot een jaar van tevoren geboekt. Ook iets om rekening mee te houden. Wij komen er meestal wel tussen, maar dit keer lukt het ons niet bij Savuti bijv., dat altijd het meest in trek is. Alles is volgeboekt en vaak zelfs van tevoren betaald.


CHOBE

Vanuit Kasane ben je dicht bij de entree van het Chobe NP. We besluiten om hier buiten het park te kamperen in de Chobe Safari Lodge. Vanaf de camping kijken we uit over de rivier en zien van hier al véél olifanten, nijlpaarden, wrattenzwijnen en helaas ook veel apen, die op voedsel uit zijn, ook in tenten en auto's. Deuren dicht dus. 's Nachts krijgen we alweer olifanten op bezoek en ook nijlpaarden voor de deur.

We gaan 2 dagen het park in en ja, we zien eigenlijk overal wild: kuddes olifanten, buffels, allerlei soorten antilopen, zebra's, giraffen en 2 keer een troep leeuwen, die lui en volgevreten in de schaduw van de bomen liggen. Het lijkt wel of er hier een wild-show wordt opgevoerd. Natuurlijk moeten we wel zoeken, dat houdt het spannend, maar zien doe je altijd wel wàt.

Vanuit Chobe rijden we naar Maun, de stad waar je kunt boeken voor de campings en entreetickets voor de parken. Het lukt ons voor 3rd Bridge en Kwai, als we het niet erg vinden om steeds van campingplaats te wisselen. We weten dat Isaac en Bianca op Savuti staan en proberen om bij ze op de campingplaats te komen. Het gaat niet lukken, want ze zijn onbereikbaar. Waarschijnlijk zijn ze in een ander Nationaal Park.


ELEPHANT SANDS

Onderweg kamperen we op een camping, waarvan de eigenaresse niet al te blij is met het bezoekende dierenpubliek. De olifanten vernielen alles en eten zelfs het riet van de daken. En inderdaad, de ooit grote bomen zijn omgegooid en leeg en veranderen langzaam in een soort bonsai-bomen. Verder heeft een luipaard een hond en kat opgevreten en ook hier lopen de apen die voedsel proberen te stelen.

We zien hier veel olifanten vlak langs de kampeerplaatsen lopen. En het is ook vrij apart om te douchen, terwijl aan de andere kant van het gebouw het water staat op te slurpen... als je omhoog kijkt, zie je elkaar recht in de ogen. 's Avonds zitten we aan de rand van een watergat, waar de olifanten zich verdringen. Ze stinken behoorlijk, we houden het niet al te lang vol.


MOREMI

Hier gaan we naar 3rd Bridge, waar we 3 nachten blijven. Ook hier zien we veel wild, maar je moet echt goed zoeken. Meestal dan, want 's avonds op de camping ruiken we ineens een afval-lucht. Er blijkt een hyena achter ons langs te lopen. Midden in de nacht horen we een heel typisch geluid. Dat blijkt een caracal (katachtige) te zijn.

Ronald wil persé op zoek naar een luipaard. Als je ze al ziet, liggen ze meestal in een boom. Daar staan er nogal wat van. Maar hoe mooi de boom ook geschikt is voor een luipaard, meestal zijn ze niet thuis. Ik weet niet hoeveel bomen ik gezien heb, maar veel. Leeuwen en cheetah's zijn nauwelijks zichtbaar in het hoge gras en olifanten kunnen zich verschuilen achter een boom. Misschien niet te geloven als je nooit wild gespot hebt, maar het is goed opletten geblazen. Je wilt echt niet in een kudde olifanten terecht komen. In Rupara stond ik ineens voor een olifant, die net zo van mij schrok als ik van hem. Direct achter de auto gaan staan en hij vervolgt zijn we.

Volgens de rangers hier moet je bij een ontmoeting met een leeuw stokstijf blijven staan en langzaam achteruit schuifelen. Ga je rennen, dan ben je verloren. Dat hopen we niet mee te maken, want of ik dat kan opbrengen, pfff niet aan denken.

Op de laatste dag ziet Ronald dan toch een luipaard in een flits. Terwijl we naar olifanten kijken, blijkt er naast de safari-auto naast ons een luipaard in het gras te liggen! Het gaat zo snel, dat ik het hele beest niet gezien heb.


KHWAI

Het lukt ons met enige moeite om op de camping te komen. We worden gezien door Isaac en Bianca, die hier met vrienden staan. Ze signaleren ons op de brug en gaan met ons mee naar de receptie. De dame achter de receptie boekt ons voor het volle pond: 50 $ pp. Onder protest, want er is al betaald voor deze plaats. Zo staan we met 6 personen en 3 auto's op dit plekje. Het wordt een kort samenzijn: de volgende morgen komt de receptioniste langs om te controleren of we er nog staan. Of we nog een dag willen blijven, dan wel direct vertrekken. We kiezen voor het laatste en rijden het park uit, zonder voor de laatste dag de entree te betalen. En daar hebben we in dit geval echt geen problemen mee.

Jammer, we hebben het heel gezellig gehad en ook nog het een en ander gezien. De volgende keer zien we ze weer in Nederland of Zuid-Afrika.


MAGOTHO

Rond Kwai liggen een aantal community-camps. Op aanraden van een gids, gaan we naar Mogothe. Eigenlijk moeten we ook hier van tevoren boeken, maar we proberen het op de camping zelf en dat lukt. We zijn zwaar onder de indruk van de prachtige omgeving hier. We staan direct aan de rivier en zien alleen op deze plaats al veel wild. De camping is niet geschikt voor iedereen, het is behoorlijk primitief zonder enige vorm van sanitair. Er staan wel veel safaritenten met toilettenten etc., maar wij zelf zullen het met ons eigen toiletje moeten doen of een gat graven. We kunnen wel een paar dagen toe met een kattenwasje. We hebben het er graag voor over

We vinden dit stuk Kwai vele malen mooier dan de publieke campings. En we zien hier onnoemelijk veel wild. Op één morgen 3 luipaarden en 3 leeuwen, mag je toch wel bijzonder noemen. Een mannetjesleeuw brult de hele nacht en als we hem de volgende morgen zoeken (spoor zoeken) en vinden, is dat een goed gevoel. De andere 2 steken over op de weg terug. Zoals altijd bewonderen we de hoog opspringende impala's, maar dit keer springen ze vlak voor en naast de auto. Hoog! Geweldig!

Een luipaard vinden we in een boom (eindelijk). We nemen van een afstand een foto en daarop is goed te zien hoe dit dier opgaat in zijn omgeving. Ronald blijft klikken; luipaarden zijn bijzonder fotogeniek. Op deze foto is te zien hoe de luipaard als een tevreden huiskat op de tak ligt.


De andere 2 luipaarden liggen in het hoge gras. We worden door een aardige gids op deze plek gewezen. Om er te komen, moeten we dwars door de rivier, op een plaats waar de autosporen aan de overkant doorlopen. Toch nog een heel gedoe, want Ronald wil nu eindelijk wel eens een foto waarop staat hoe we door de rivier rijden. OK, ik ben de beroerdste niet, maar het is wèl een wildpark. Ben ik, na goed rondkijken, eindelijk buiten de auto en wil hij weg rijden, ziet hij in de verte een hyena lopen. Toch maar even wachten. Dan wip ik snel uit de auto, leg de oversteek vast en Ronald komt me snel weer ophalen. Vervolgens samen naar de overkant.

We mogen de derde dag gratis op deze camping staan als we reclame voor ze maken. Jammer genoeg zijn we bijna door ons eten en drinken heen. We gaan toch maar terug naar Maun, met spijt in ons hart. Wat een pracht-plek!


ISLAND SAFARI LODGE

Deze camping heeft een groot zwembad; met deze temperaturen heerlijk. Dit keer geen uitzicht op wild, wel op overzwemmende koeien. Dat hebben we ook nog nooit eerder gezien.

Hier ontmoeten we een Amerikaans stel, die ook door de Kwai-rivier is gegaan met hun landcruiser. Dat liep niet goed af. Ze gingen dieper dan verwacht, normaal heb je voor de auto een golf water en daar achter even niets, goed voor je radiateur en je fan, maar hij schrok en gaf veel gas, waardoor hij door de golf reed en de fan in het water afbrak en een gat in de radiateur sloeg, gelukkig voor hem kon het terplekke provisorisch gerepareerd worden en in Maun definitief.


We doen weer eens een handwasje, maken de camper schoon en vullen de voorraden aan. We willen door de Kgalagadi naar Zuid-Afrika rijden.


GHANZI

Op een afstand van 300 kilometer van Maun overnachten we in Ghanzi op een camping waar we een groep Zuid-Afrikanen ontmoeten. Ze hebben net de route achter de rug, die wij willen gaan rijden. Altijd interessant om te horen. Maar in dit geval niet leuk. Van de 6 auto's hebben er 3 vast gezeten in het diepe zand en moesten er worden uitgetrokken/gegraven. Het diepe zand is over een afstand van meer dan 200 kilometer. Ze waarschuwen ons, dat we hier niet alleen aan moeten beginnen, dat is gekkenwerk. Duidelijk, dat doen we dus niet vanuit Botswana, misschien vanuit Zuid-Afrika want dit is een transfrontier park.

Opnieuw kijken we op de kaart: het ziet er naar uit, dat we Botswana eerder verlaten dan gepland. We gaan zuid-oost richting Gaborone door een vrijwel verlaten gebied. Bij Labotshe rijden we Zuid-Afrika in.

Bij de grensovergang worden we onaangenaam verrast: de ambtenaar vraagt of we iets voor hem hebben meegenomen! En een ander of we nog iets uit Botswana over hebben. Zuid-Afrika wordt wel erg Afrikaans.

 

 

 

 

 

Reacties


1
Frits Asselbergs
12/10/2016 15:39
waanzinnig mooie foto's weer Ronald !
En natuurlijk de leuke verhalen van Rini.
Ik geniet altijd van jullie avonturen !
2
izaak
12/10/2016 19:26
hallo Ronald en Rini.
wij zijn helaas weer thuis, jullie nog lekker niet aan denken.
jammer dat het inderdaad niet lukte in Savuti om ons te pakken te krijgen, volgende keer beter;-)
was heel leuk jullie weer te ontmoeten en wel in de bush, waar wij jullie ook hebben leren kennen 3 jaar geleden.
3
rm
12/10/2016 23:16
test
4
paul en delia
13/10/2016 10:34
Fantastische mooi he Botswana. Wij vonden het het mooiste land van Afrika. Groet van ons en goede reis nog
5
Agnes en Hein
13/10/2016 13:35
prachtige foto's,krijgen weer heimwee naar Afrika.
ben benieuwd naar jullie ervaringen ZA,wordt er wel wat onrustiger
6
Annemiek Tubbing
15/10/2016 19:06
Botswana heb ik op mijn wensenlijst staan en dat wordt met jullie verslag bevestigd. De Okavanga Delta lijkt mij ook geweldig. Het land is veilig dus en dan heb ik het over de meest gevaarlijke diersoort. Indrukwekkende foto's en natuurlijk weer een geweldig verhaal. Dank!

Plaats reactie


Naam 
E-mailadres *
Uw reactie *
Los deze vraag op 
Antwoord *
 
* Betekent verplicht veld.

OVER ONS

Ronald en Rini Brouwer

Reizen hebben we altijd graag gedaan en we hebben dan ook al aardig wat landen gezien. Een echte wereldreis maken was altijd een droom, die we nu waar maken. In 2009 hebben we de beslissing genomen: we gaan een wereldreis maken.


Archief berichten

Laatse video: Processie Yazd Iran

http://www.youtube.com/v/YuSRrKGrQNM

Bekijk alle videos »