DE VERSCHILLENDE GEZICHTEN VAN ZUID-AFRIKA

zondag 24 maart 2013

DE VERSCHILLENDE GEZICHTEN VAN ZUID-AFRIKA

Zuid-Afrika moet wel een van de mooiste landen ter wereld zijn. Het heeft de reiziger/vakantieganger van alles te bieden. Strand, wildparken, een schitterende natuur en het hele jaar door een heerlijke temperatuur. Uit eten is relatief goedkoop en de wijn helemaal. En accommodatie van budget tot alle luxe. Wat wil je nog meer?

Je kunt hier werkelijk van alles: wandelen, fietsen, golfen, vissen, bergbeklimmen en alle mogelijke watersporten
De campings hier zijn over het algemeen prachtig gelegen en hebben soms zelfs een eigen badkamer! En schóón...We komen ook regelmatig mensen tegen die permanent op een camping verblijven. Als je ver van huis werkt, is zo'n camping ideaal - relatief goedkoop en van alle gemakken voorzien. En het weer werkt natuurlijk ook mee.

Het kan natuurlijk niet altijd meezitten, een grote uitzondering op het bovenstaande is

 

DE WILDE KUST

Van Port Edwards (Kwazulunatal), een badplaats met alle mogelijke faciliteiten rijden we naar the Wild Coast, het vroegere Transkei, het land van de Pondo's. Alsof we de grens overschrijden: is dit ook Zuid-Afrika??? Het iijkt Kenia wel!

Vrouwen doen de was langs de kant van de weg; er wordt water gedragen, alleen maar voetgangers en nauwelijks auto's. De wegen zijn ook slecht met vee links en rechts, stalletjes waar fruit en groente wordt verkocht, vrouwen met beschilderde gezichten enz. Dit was al heel lang een thuisland en nog steeds lijkt er niet veel veranderd. Er wordt ook aangeraden voldoende eten en drinken mee te nemen omdat niet altijd alles voorradig is. De natuur is er prachtig, dat wel.


NATUURRESERVAAT MKHAMBHATI (Probeer dat maar eens uit te spreken)

De Wilde Kust (toepasselijke naam) bestaat uit vele baaien met stranden en rotsen, waar de branding met woeste kracht buldert. Om er te komen, moet je steeds via kleine wegen terug naar de "hoofdweg". Naar het natuurreservaat, waar we ons veel van hebben voorgesteld, is het een paar uur rijden. Als we uiteindelijk bij de poort aankomen, blijkt dat we er niet kunnen kamperen. Dat moet het 1e Nat.Park zijn in Z.Afrika waar je niet kunt kamperen!! Maar goed, dan maar in een hotel of chalet of wat dan ook overnachten Dat gaat niet, er moet van tevoren worden geboekt...De man is niet te vermurwen, hij belt zelfs niet eens. En dus gaan we de hele weg terug. Geen goed begin, we balen want door een fotoreportage in een Z.-Afrikaans blad waren onze verwachtingen hoog gespannen.


PORT ST. JOHNS

Wat een puinhoop is het hier! De borden met "houd St. Johns schoon" hebben klaarblijkelijk geen effect. De campings aan de rivier zien er niet uit. En de regen komt met bakken de lucht uit, dat helpt ook niet echt. De 3e camping ziet er aardig uit, maar heeft niet meer dan 4 toiletten en douches. Gelukkig maar dat het niet vol staat hier. Er is wel een goed restaurant en dat maakt een boel goed. De man vraagt wel de hoofdprijs; nergens in Afrika hebben we ooit zoveel betaald (en in verhouding voor zo weinig). De volgende morgen rijden we nog wat rond, maar nee, het kan ons hier niet bekoren. We zijn niet de enigen, er rijden nog wat mensen rond met een verdwaasde blik: wat doen we hier eigenlijk??


COFFEE BAY

Is te bereiken via een verharde weg, maar dat weet onze GPS niet. We rijden er dus weer heel wat uren op los. Coffee Bay is mooi en hier vinden we een mooie plek met een hele steile oprit. (White Clay) We hebben er een prachtig uitzicht over de baai. En hele aardige Z. Afrikaanse buren, die ons meenemen naar Hole in the Wall, een paar kilometer verderop. Onderweg valt ons op, dat er veel vijandiger gereageerd wordt naar ons in deze Z.Afrikaanse auto dan in ons eigen voertuig.

We moeten even wachten op het moment dat het water door het gat wordt geperst. Ronald loopt met camera helemaal naar beneden en schiet veel foto's. Dat wordt nog een hele klus om de beste exemplaren uit te zoeken.

In de loop van de dag komt de plaatselijke bevolking bij ons langs om vis en kreeft te verkopen. Vooral die kreeft zien we wel zitten en ja, die ligt 's avonds op de braai.


MORGAN'S BAY

Er is hier een klein natuurreservaat met een camping aan zee: Double Mouth.
In het weekend schijnt het hier stampvol mensen te zitten. We komen gelukkig in de week aan. Het is een prachtig strand met rotsen, niet te ver van een rivier. De andere campinggasten zijn verwoede vissers.
Dat is zo ongeveer de enige aktiviteit die we aan de wilde kust hebben gezien. In het hoogseizoen kun je hier van alles ondernemen, maar we zitten in het laagseizoen en er is veel gesloten.

Als we 's avonds in bed liggen, hoor ik een soort getrippel: het zal toch niet waar zijn...Ronald trekt het dekbed weg en er schiet een vleermuis langs ons heen. Als een speer ben ik beneden en gooi de achterklep omhoog, terwijl Ronald het beest opjaagt. Ik weet niet wie er blijer is als hij de deur uitvliegt; de vleermuis of wij.

Vlakbij Morgan's Bay ligt Kei Mouth waar we ook langs rijden. Aan deze rivier de Kei ontleende Transkei (over de Kei) zijn naam. Kei Mouth is dus de laatste plaats aan de Wilde Kust.


TERUG IN ZUID-AFRIKA

Inderdaad, East London is weer helemaal modern. Wat goed uitkomt, we moeten nodig weer eens inslaan. Alsof er iets ingehaald moet worden, heb je hier de ene shoppingmall na de andere. We gaan snel weer op pad, naar Port Alfred. Hier moet volgens onze reisgids de mooiste camping van het land zijn. Dat gaan we uitproberen...dachten we. Als we bij de ingang aankomen, staat er een groot bord. De camping is gesloten door overstroming, als gevolg van het slechte onderhoud van de infrastructuur en slecht bestuur van de plaatselijke overheid. Misschien dat het bord heeft geholpen, want er wordt druk gewerkt. De eigenaar stuurt ons door naar een andere camping, heel clean en heel saai. Snel op pad naar


ADDO NAT.PARK

Vlakbij Port Elizabeth ligt het NP Addo, beroemd om zijn olifanten. In het verleden is het grootste gedeelte van de olifanten doodgeschoten, omdat ze de citrusplantages vernielden. Nog steeds is het verboden om citrusvruchten in de auto mee te nemen, omdat anders misschien de auto wordt aangevallen.

Het is weekend en ontzettend druk; we kunnen niet in het park kamperen. De 1e keer dat we een volledig vol geboekte camping treffen. We worden gewaarschuwd, dat de aankomende week een lang weekend wordt en door veel mensen ook gecombineerd wordt met het Paasweekend. Buiten het park kunnen we kamperen bij de Homestead in een geweldig mooie tuin, dus het is al met al geen ramp

In het zuidelijk gedeelte van het park zien we al snel 2 luie leeuwen, bijna een kwart van het totaal (9). Ook buffels en aardvarkens, zebra's, koedoe's en natuurlijk olifanten. Op de 2e dag zagen we bij een watergat meer olifanten dan we ons hele leven bij elkaar hebben gezien. En dat niet alleen: we zien olifanten in water spelen, een stel vrijen, een ander stel vechten. En veel kleine olifantjes. Alleen dit is al meer dan geweldig. De Go-Pro wordt snel aangezet, maar het resultaat is niet geweldig. Daar moet nog eens goed op gestudeerd worden. Gelukkig schieten we wel een aantal geweldige foto's.


DE TOERISTISCHE ROUTE

Langzamerhand komen we op de overbekende Garden Route, waar het ongelofelijk druk is. Het is de week voor Pasen en het is overal overvol. We wanen ons aan de Franse Zuidkust in het hoogseizoen. Het heeft weinig meer te maken met reizen, het lijkt wel vakantie, maar we vermaken ons toch wel.

In het Tsitsikamma Nat.Park overnachten we op de Storms River Camping en ontmoeten hier Pieter en Pam weer die zelfs op de website hebben gereageerd. We maken een boottochtje door de kloof en gaan via steile trappen over een loopbrug naar de overkant van de rivier. Je kunt hier ook nog kanoën en met een band de wildstromende rivier af. Lijkt me alleen geen goed plan met een gebroken handbotje...

Dan is het ineens 19 maart en ben ik 60 jaar. Dat vieren we met een etentje in het restaurant waar ik ook nog eens wordt toegezongen... Het is te vroeg zegt Ronald, hij heeft nog een ander kadootje: de nacht van 21/22 maart overnachten we in de bruidssuite van Lily Pond, een luxe B&B waar we jaren geleden ook al eens geweest zijn. Romantisch hé!??

Bij vertrek nodigt de manager van het hotel ons uit voor een borrel in de Kurland club waar we Bep en Piet uit Rotterdam ontmoeten die hier al een jaar of 3 wonen. Verliefd geworden op het plekje, wat we ons goed kunnen voorstellen. Nature Valley ligt ook nog in een zeldzaam rustig en veilig gedeelte aan deze kust.

 

KNYSNA

Dat kun je niet van Knysna zeggen; dit is een toeristische trekpleister. We blijven 1 nacht hier en dat is gelijk genoeg. Alleen moeten we nog wel een andere stek vinden, want Ronald heeft ontdekt dat we een lek hebben op de stuurbekrachtigingspomp. Er moet een nieuwe pakking in en dat ding moet besteld worden. Kan even duren...

Ons plan om de Paasdrukte te vermijden en naar de Karoo te rijden of via baviaanspoort moeten we dus nog even uitstellen. Het weer valt ook een beetje tegen: het is bewolkt en een graad of 20. Even wennen, maar uit Nederland horen we dat het nog steeds sneeuwt.

We hebben net besloten dat we vanuit Kaapstad naar Nederland gaan vliegen i.p.v. uit Namibië. Zo rond eind aprll...dan zal het toch a.u.b. wel beter zijn?? Terrasweer of zo?

 

Reacties


1
Marijke Frankena
24/03/2013 17:15
Weer een leuk verslag, Robert en ik bezochten verschillende plaatsen, waar jullie ook over vertellen, dus enige dingen waren zeer herkenbaar. Groetjes
2
henk en Marianne
25/03/2013 12:28
Wij hadden precies dezelfde ervaring bij de wilde kust.
Totaal verdwaald daar.
Ook stromende regen en daardoor moeilijk te bereiken campings.
Olifanten vervelen nooit.
Nog van harte proficiat met je 60e. Marianne is binnenkort aan de beurt.
Wij hebben bij Kaapstad wel een goed adres om de auto voor een tijdje te parkeren.
Groeten.
3
Corry Koedam
25/03/2013 15:56
Rini nog van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag, ben net terug gekomen van vakantie in Turkey, daar 20 graden en dan kom je op Schiphol met 2 graden,daar leef je buiten en hier moet de verwarming weer aan.
Ik wens jullie nog een goede verdere reis richting Kaapstad.
Groeten Corry.
4
SAKKIE KRUGER
02/04/2013 13:32
EK IS DIE OU WAT MY SELFOON NR OP DIE PAPIER BORD BY STORMSRIVIER MOND BY JULLE GELOS HET EKS BLY OM TE SIEN JULLE VORDER SO GOED EN JULLE GENIET DIT RY DIE SWART BERG PAS - AF IN DIE HEL (SOOS DIT DAAR BEKEND STAAN) DIT IS DIE MOEITE WERD HOOR GRAAG VAN JULLE

Plaats reactie


Naam 
E-mailadres *
Uw reactie *
Los deze vraag op 
Antwoord *
 
* Betekent verplicht veld.

OVER ONS

Ronald en Rini Brouwer

Reizen hebben we altijd graag gedaan en we hebben dan ook al aardig wat landen gezien. Een echte wereldreis maken was altijd een droom, die we nu waar maken. In 2009 hebben we de beslissing genomen: we gaan een wereldreis maken.


Archief berichten

Laatse video: Processie Yazd Iran

http://www.youtube.com/v/YuSRrKGrQNM

Bekijk alle videos »