ESPERAR ESPERAR

donderdag 29 oktober 2009


HET "WERKWOORD" ESPERAR

Het meest gebruikte werkwoord in het Argentijnse leven is esperar ofwel wachten. En met name Ronald heeft kunnen oefenen. Een voorproefje hadden we gehad in het ziekenhuis. Een dergelijk verhaal maar dan erger gaat over het vrijgeven van de auto.

Maar eerst even over alle bezorgde reacties die ik heb gekregen, niet alleen op de website, maar ook via de email.  Ok jongens, Ik zal het niet meer doen en een beetje voorzichtiger zijn. Het gaat een stuk beter en ik heb het gevoel dat ik er over een week helemaal geen last meer van zal hebben.


EMAIL ADRESSEN GEVRAAGD

Dat willen we ook even kwijt. We hebben op de een of andere manier een groot aantal adressen niet meer. En als er iemand jarig is o.i.d. kunnen we dus geen email sturen. Laat jullie adressen weten! Met dank.


Afgelopen weekend een rustige dag gehad in San Telmo (zie vorige week) en maandag zijn we even naar Uruquay overgestoken naar Colonia. Een klein oud plaatsje, een leuke haven en we hadden weer prachtig weer. Een dag heen en terug en weer een paar stempels rijker. Eigenlijk willen we gewoon weg uit Buenos Aires, waar het steeds warmer en benauwder wordt.


DE AUTO en de AUTORITEITEN

vVerwachtingsvol ging Ronald dinsdag om 13.00 uur naar de custombroker om met hem de auto uit de haven te krijgen. Dat viel vies tegen. Bij het eerste loket in de haven kregen we te horen dat het papier van de shipping company niet geel maar blauw moest zijn. Het volgende loket : er moet eerst betaald worden. En dat kon niet meer bij de kassier, want die liet een gedeelte in eigen zakken verdwijnen. Er moest bij een bank een bedrag gestort worden.

En er moest een formulier gehaald worden op een kantoor dat ca. 4 km verderop lag. Daar aangekomen, bleek dat die regel weer net vervallen was. Terug naar het kantoor van de custombroker die ik de huid heb volgescholden omdat hij zijn huiswerk niet goed had gedaan. Het hielp niet, maar het luchtte wel op. Hij was het hier totaal niet mee eens - in zijn ogen was iedereen m.n. bij de haven stupid en hij de enig intelligente persoon in BA.

Uiteindelijk moesten er nog 500 USD betaald worden bij de HSBC bank. Woensdagmorgen togen wij vol goede moed en genoeg dollars richting deze bank, waarop bleek dat er niet in dollars gestort kon worden, behalve door clienten van de bank. Weer terug naar de custombroker, om het exacte bedrag in pesos te bepalen (de koers schommelt nogal).
Opnieuw naar de bank en het bedrag gestort en daar kregen we een stortingsbewijs, dat heel belangrijk bleek.

Inmiddels had een van de medewerkers van de broker een lichtblauw formulier georganiseerd bij de MSC (Med.Shipping Company). Met de nieuwe papieren wederom naar de haven. En daar werd zowaar het formulier geaccepteerd. Daarvoor in de plaats kwamen 4 andere formulieren die allemaal voorzien moesten worden van de nodige stempels. Een uitdaging voor de volgende 24 uur.


Met betalingsbewijs en na 1,5 uur wachten zei de persoon bij dit loket dat er te weinig was betaald. Gelukkig hadden we het bewijs van de bank. Met een klein uurtje was de tikfout hersteld en konden we weer nieuwe formulieren halen. In mijn onschuld dacht ik dat we nu de auto konden halen.

Helaas, we waren pas bij het havenbedrijf en nu moesten we nog naar de douane. Het douanekantoor lag 3 km verderop en daar konden we nog net 1 handtekening voor sluitingstijd halen.


en toen was het woensdag

Om 09.30 bij het douanekantoor op het haventerrein afgesproken. Wij hadden nr. 3 en dachten dus redelijk snel aan de beurt te zijn. We waren aan de beurt om 11.00 uur en daarna vielen we in handen van de meest bureaucratische organisatie die je maar kan bedenken.
We zijn uren bezig geweest met handtekeningen, stempels en nieuwe formulieren. Ronald is de tel kwijtgeraakt.

Uiteindelijk moesten we op het haventerrein naar Christian, die het zegel van de container mocht verbreken. Helaas, naast onze container werd net een nieuwe geladen met huisraad, een vermakelijk gezicht als het tenminste niet jouw huisraad is.

En toen ging de container open - hij stond erin. Er waren zelfs mensen die ons wilden helpen zonder formulieren of stempels. Na een halfuur stond de auto naast de container en toen was het lunchtijd.

Na 14.30 nog eens 4 handtekeningen, 5 stempels en 8 formulieren konden we eindelijk de auto van het terrein afrijden, zo rond een uur of 5. Ik wachtte in het hotel op Ronald en toen hij dan voor kwam rijden. GEWELDIG!

Omdat we toch nog een dag in Malabia House blijven, we horen er gewoon bij zo langzamerhand, heb ik ´s middags gezocht naar een parkeergarage, waar een auto met deze hoogte kon staan. Dat bleek nog niet eenvoudig, maar met behulp van Romina van het hotel is het gelukt.

MORGEN GAAN WE OP WEG richting het zuiden.
De auto staat in een parkeergarage bij het hotel en morgen kunnen we echt gaan rijden.

Reacties


1
Alex Smit
04/11/2009 13:40
Hi Ronald en Rini,
Leuk jullie zo te kunnen volgen.
Ronald, je weet geduld is een schone zaak!
Hier gaat alles natuurlijk snel en zonder enige bureaucratie zoals je weet.
Je vervanger in het doel is Evert Knegtmans geworden, dus jouw gemis wordt redelijk gecompenseerd.
Ik wnes jullie een voorspoedige reis en blijf jullie volgen
Alex
2
MP
04/11/2009 14:23
Lieve R en R
wat zal jij die dag vaak en over luid gebeden hebben, maar gelukkig is het allemaal in orde gekomen, wij hopen dat het verder goed zal gaan.
wij vinden dat jij Rini erg leuk alles weergeeft, daar kun je later een boek over schrijven.
hier gaat het verder goed,Wij wensen jullie veel plezier en een goed voortzetting van de reis.
veel liefs M&P
3
Rene
04/11/2009 16:42
Hoeveel landen gaan jullie ook al weer doen? ;-)
Trouwens, is dit wat voor jullie:
http://frankrijk.opreisgids.nl/nieuwsbericht/14107/reizen-over-de-wereld-met-anwb-wereldatlas.html

gr
Rene

Plaats reactie


Naam 
E-mailadres *
Uw reactie *
Los deze vraag op 
Antwoord *
 
* Betekent verplicht veld.

OVER ONS

Ronald en Rini Brouwer

Reizen hebben we altijd graag gedaan en we hebben dan ook al aardig wat landen gezien. Een echte wereldreis maken was altijd een droom, die we nu waar maken. In 2009 hebben we de beslissing genomen: we gaan een wereldreis maken.


Archief berichten

Laatse video: Processie Yazd Iran

http://www.youtube.com/v/YuSRrKGrQNM

Bekijk alle videos »