Ethiopiƫrs rupsjes nooitgenoeg

donderdag 23 augustus 2012

Van Ethiopië hadden wij een heel ander beeld uit de media. Op je netvlies zie je kinderen met hongerbuikjes, droog en dor land en wandelende skeletten... We zien een waanzinnig mooi land, één van de mooiste landen, die we ooit gezien hebben! Groen en vruchtbaar en veel mensen die op het land werken. En het lijkt wel of er voor elke Ethiopiër een hulporganisatie is! Bij elke paar hutten staan borden van elke mogelijke hulporganisatie voor elk denkbaar projekt. Voedselhulp waarvan een groot deel op de markt ligt....en dat terwijl in het zuiden door landen als India, Turkije en China met grote machines gewerkt wordt en de opbrengst voor het grootste gedeelte geëxporteerd wordt! Het gaat ons begrip te boven.

 

BEDELCULTUUR

En het helpt elk initiatief van de eigen bevolking om zeep. Wel loopt een groot gedeelte van de bevolking met mobiele telefoons. 

Als een land zo mooi is en elke toerist heeft het over het bedelen en lastig vallen door bedelende kinderen, kun je wel spreken van een serieus probleem. Ethiopië mag dan een van de veiligste landen van Afrika zijn, maar we hebben ons nergens zò onvrij gevoeld. Langs alle wegen staan kinderen met hun hand omhoog (zouden ze zo geboren worden?) in ontzettend grote aantallen. Nergens kun je stoppen zonder direkt omsingeld te worden. Het is een hele toer om even een sanitaire stop te maken. Lunchen en kamperen kun je hier vergeten: overal moet je achter de poort van restaurants of hotels eten/kamperen. Ook busjes met toeristen kunnen nergens stoppen. We zagen een busje totaal omsingeld door de hele dorpsbevolking.. ontzettend. En bij een dorp kregen we zelfs een steen tegen de auto die een kleine beschadiging achterlaat.

Op markten krijg je direkt een hele sliert kinderen achter je aan die je een hand proberen te geven of lopen te joelen: money, money, money. Sommige mensen gooien snoepjes naar buiten om er maar vanaf te zijn. 

In Addis Ababa heeft de overheid bedelen verboden. Geef je toch wat, krijg je een boete! Dat heeft het bedelen enigszins ingedamd, maar ik zal nooit die vrouw vergeten, die met haar vuisten op mijn raam stond te rammen! En hier wordt door kinderen allerlei onzinnige dingen “verkocht”...

Scholing is een groot probleem, helemaal voortgezet onderwijs. Kinderen moeten op het land werken of bedelen om geld voor het alsmaar groeiende gezin te verdienen. Er is een bevolkingsexplosie aan de gang hier: van 25 miljoen mensen in 1975 tot 85 miljoen nu. Allemaal aan het infuus van de ontwikkelingshulp. Geboortebeperking zou het beste projekt voor dit land zijn.

Maar het land zelf is prachtig, laten we dat niet vergeten.

 

LALIBELA

In dit kleine plaatsje zijn in de 12/13e eeuw 11 kerken uitgehouwen in de rotsen. Het wordt daarom ook wel het “Afrikaanse Petra” genoemd. Lalibela, naar wie de plaats is genoemd, is ooit naar Jeruzalem geweest en wilde hier een “nieuw Jeruzalem” bouwen voor zijn eigen volk. Zo heet de rivier de Jordaan met een steen ter herinnering aan de doop van Jezus. Er is een lange spleet in een rots die het oog van de naald, waar een rijk man door moet gaan, moet verbeelden. Een lange donkere gang om een beeld van de hel te geven enz. 

De kerken zijn half of helemaal uitgehouwen in de rotsen en heel bijzonder, allemaal nog in gebruik. Met feestdagen komen hier tienduizenden gelovigen! Sommige kerken hebben ook fresco’s, wel beschadigd.

Alleen de weg er naar toe dwars door een spectaculair landschap is de moeite waard. We logeren hier bij Tukul Village met een Nederlandse eigenaar. Hij heeft tukuls (cirkelvormige huisjes) gebouwd met mooi uitzicht. Wij kamperen in de grote afgesloten tuin met bewaker. Ronald laat zijn schoenen poetsen en maakt een foto. Later krijgen we een email, waarin de schoenenpoetser om de foto vraagt. 

 

VROUWENBESNIJDENIS

schijnt hier met grote regelmaat voor te komen. In Gonder ontmoeten we Ans, een Nederlandse verloskundige van Artsen zonder Grenzen, die verhalen vertelt, waarbij de rillingen je over de rug lopen. Veel meisjes overlijden bij de besnijdenis zelf, maar ook bij de eerste menstruatie. Maar zolang vrouwen denken, dat ze zonder besnijdenis “onrein” zijn, zullen deze praktijken blijven bestaan. 

 

ADDIS ABABA

Bij alle reizigers in de noord/zuid richting van Afrika is het bekend: in Addis Ababa moet je bij Wim’s Holland House zijn. Hier kun je kamperen of een kamer nemen. Je moet even zoeken, maar als je de straat inrijdt, zie je de rood-wit-blauwe strepen, het bord Shell en Heineken: dat kan niet missen! Hij moet hier weg en dat is een groot verlies voor alle overlanders. Maar hij is bezig met een nieuw Holland Huis buiten Addis.

Wim Woudenberg is bekend van de Polen en Soedantransporten in de 80-er jaren, maar ook de Nederlanders met auto op weg naar de wereldkampioenschappen in Zuid-Afrika zijn hier langs geweest. Wim had over de laatste 45 km een oranje streep op de weg laten zetten..konden ze het makkelijk vinden. 

Zijn bar is een trefpunt van Nederlanders, die in Ethiopië wonen. Hij heeft Heineken op de tap, kroketten, bitterballen en Nederlands eten. Vooral op vrijdag is het er erg gezellig.

 

ZUID-ETHIOPIË

Via het meer van Langano waar we bezoek hebben van een eenzame hippo, rijden we naar Arba Minch, waar we kamperen in de luxe Paradise Lodge. We gaan het Nat.Park in waar veel paden beken zijn geworden. De Toyota heeft er geen problemen mee. We zien er kuddes zebra’s, antilopes, apen en kudu’s

Marktbezoek

We rijden door het gebergte naar Turmi. We komen door de Riftvallei, de enige plek waar we kunnen stoppen in Ethiopië - heerlijk. Onderweg zien we veel beschilderde mensen en een groot deel is bewapend met Kalnasnikov geweren. Veilig Ethiopië? - We rijden er toch sneller door dan we normaal zouden hebben gedaan.

 

TURMI

Hier komen we terecht op de Mango of Kasha camping, afhankelijk van de persoon die je spreekt. Prachtig gelegen aan de rivier en gerund door de plaatselijke bevolking. We kunnen er net een plekje vinden, want hier staan zeker 50 tenten van toeroperators, die in deze omgeving in grote getale aanwezig zijn. Er is een pomp in de droge rivierbedding, waaronder de plaatselijke bevolking zich wast, de vaat doet, en auto’s wast. Leuk!

We ontmoeten hier Guillermina en Carlos met wie we veel bier drinken en op stap gaan. Zo bezoeken we een dorp met ze, waarvoor je een toegangsprijs moet betalen! Schijnt hier overal zo te zijn. Dan kun je foto’s van de bevolking maken, die er mooi uitgedost uitzien. Over de prijs van de foto moet onderhandeld worden en er staat iemand naast je, die luistert hoeveel foto’s je maakt. En iedereen wil op de foto. Hemel wat een circus, er zijn haast meer toeristen dan bevolking. De leiders van de stam zien we “de poet” verdelen.

Ook gaan we met ze een bull-jumping ceremonie. Hierbij moet een jongen over een aantal stieren springen, die van tevoren zijn uitgezocht. Dat is de inwijding tot man en dan kan hij gaan trouwen. vrouwen vragen(?) om stokslagen, een onderdeel van het geheel.

De leeftijd van de man is gemiddeld 16 jaar en de vrouw rond de 13/14...

Ook hier betaal je een behoorlijk bedrag, maar je kunt overal foto’s nemen zonder bezwaar.  Als je hier naar toe gaat, kun je een bezoek aan een dorp wel overslaan. Tenzij je alle stammen wilt zien natuurlijk.

 

ATTE EN MARIJKE

Op de terugweg van de bull-jumping ceremonie wacht ons een verrassing: ineens draait vanuit een zijweg een ons bekende wagen: de Nederlanders Atte en Marijke komen eraan.

Hun auto is ook bij Custom Campers verbouwd, ze hebben een zelfde route als wij afgelegd en we hebben regelmatig email-kontakt gehouden. Samen met hun gaan we op weg naar Kenia.

 

SPOT VERLOREN

Als we de volgende dag op weg gaan, vergeten we de spot van de auto af te halen,. Met deze wegen blijft die niet lang liggen. Hoe we ook zoeken, we vinden het ding niet meer terug. We zijn dus niet meer actueel te volgen op de site en Facebook!

 

VAN DE RADAR 

Omdat de grensovergang bij Moyale geplaagd wordt door allerlei onlusten tussen 2 stammen, gaan we over de grens bij Omerate. Overlanders: het carnet wordt sinds kort ook hier afgestempeld!!!

Dan volgt een tocht langs het Turkana-meer door een vrijwel verlaten gebied. Op de “weg”  komen we alle off-road mogelijkheden tegen. We gaan over zand, scherpe lavastenen, grasland, omhoog/omlaag, door modder en wasbordweggetjes. Je kunt het zo gek niet bedenken. De gemiddelde snelheid is niet hoger dan 20 km per uur.

De auto van Atte en Marijke is luxe uitgerust en heeft o.a. een Nespresso koffie-apparaat. En dus worden we regelmatig op de been gehouden met een heerlijke bak koffie. We hebben het heel gezellig met zijn vieren. En houden elkaar op de been. Atte heeft regelmatig last van een verstopt luchtfilter (en geen reserve bij zich) en moet het ding dan schoonblazen. Onze stoffer en compressor doen goed werk totdat Ronald een lumineus idee krijgt en Marijke vraagt of ze soms panty’s bij zich heeft. Met een verbaasd gezicht geeft ze Ronald een stel, die Atte op de lucht-inlaat zet. Dè oplossing!

In Noord-Kenia hebben de mensen het beslist zwaarder dan in Ethiopië. Toch wordt hier niet zo erg gebedeld. En de mensen blijven meer op een afstand. Toch krijgen we hier te maken met een agressief stelletje, waarvan er 1 gewapend is. Als we langs rijden zonder iets te geven, horen we een harde klap. Ronald rijdt stug door totdat ze uit het zicht zijn en stopt dan samen met Atte en Marijke. Er blijkt een steen door ons achterraam te zijn gegooid! Er wordt ductape overheen geplakt en we houden eerst even pauze om bij te komen. 

We overnachten in het Nat. Park Sibeloi waar de camping/lodge veranderd is in een soort spookstad. Maar er is nog iemand achtergebleven voor de betalingen van eventuele kampeerders. Het is een weergaloos plekje aan het meer met uitzicht over de hippo’s. Als ik de camper inga, wordt ik verrast door 3 vleermuizen. Ik schrik met helemaal te pletter. Op mijn gil komen de 2 mannen aansnellen en halen dan eerst even de camera om ze vast te leggen en gaan dan op jacht.

 

MONGOLIË OF KENYA?

Als we langs het meer rijden, hebben we prachtige vergezichten. Maar er langs is het zo ruig, met donkere lavastenen begroeid met grijsgroen gras, dat we ons in Mongolië wanen. Bepaald niet een beeld dat je van Kenya verwacht.

In Loyangali overnachten we in Palm Camp, een mooie overnachtingsplek vlakbij het dorp. We slaan water en frisdrank en brood in en gaan door naar Maralal, 300 kilometer verderop. Hier kunnen we weer diesel tanken (tegen hogere prijzen dan normaal) en opnieuw eten inslaan. Ze hebben er zelfs een ATM! Maar eerst moeten we die 300 kilometer nog even overbruggen en de wegen worden er niet beter op. We rijden over zand en keienwegen door een fantastisch landschap waar je allerlei wild verwacht. Maar zien, ho maar. 

 

MARALAL

We willen overnachten in Dri-Camp, dat schitterend gelegen is. Alleen is het niet voor de auto’s toegankelijk en het restaurant is gesloten. Het is al laat en we willen absoluut niet in het donker rijden. We komen terecht bij een boer en onderhandelen over een overnachtingsprijs. Waarschijnlijk begint hij morgen een camping

Vanaf Maralal zou de weg beter moeten worden. Voor Noord-Keniaanse begrippen dan toch zeker! Want wasbord-en keienwegen dat schiet niet echt op. Na een paar uur rijden zijn we verbaasd dat onze gebitten nog op de plek zitten. Maar we zien hier wel giraffes, olifanten en gazelles. 

Bij Thomsons Falls vinden we een lodge met kampeermogelijkheden en on-Afrikaans schone toiletten en douche. Met een leuke bar en een restaurant (het eten is niet om over naar huis te schrijven, maar vooruit). Vanaf het terras heb je uitzicht over de waterval en kun je bavianen zien. 

De volgende morgen struikel ik mijn bed uit en val op mijn rechterschouder. Dat is goed mis! Ik kan er werkelijk niks meer mee. We gaan dus rechtstreeks door naar Nairobi i.p.v. hier nog een paar dagen te bivakkeren. Jammer! Dus gaan we weer samen met Atte en Marijke verder, die vanuit Nairobi naar Nederland vliegen. In deze week zijn we vrienden geworden en we zullen ze waarschijnlijk op reis nog wel eens tegenkomen.

Reacties


1
Laura en Harry
25/08/2012 13:59
Wat een fantastische reis en wat een heerlijke beelden en verslagen.
Ik zie ons zo weer ergens in Kenia op safari.
Beterschap met de arm/schouder en veel plezier groeten Laura en Harry
2
Annemiek Tubbing
25/08/2012 22:48
Hoi Rini en Ronald,
wat een reis! En wat een verhaal over Ethiopiƫ en wij maar denken dat we goed doen met onze ontwikkelingshulp. Een eye-opener. Ik hoop dat mijn 2 goede doelen (Novib en Plan) wel de goede prikkels geven. Ik geloof wel in de Novib-methode, die mensen uiteindelijk zelfredzaam moet maken. Hebben jullie daar de borden ook van gezien? Wat een nare toestand met die schouder. Hopelijk duurt het niet te lang voordat je hersteld bent, maar over wasbordwegen rijden lijkt mij niet bevorderlijk. Hier alles OK. Mooi weer gehad, maar nu wat minder. Ik vind het altijd zo sneu voor organisatoren van allerlei evenementen. Afgelopen zondag was het nog te heet voor de middagrit van de Kastelentocht van Huis Doorn en dit weekend is het ongeveer 15 graden kouder en waait en regent het. Maar goed, dat zijn de charmes van dit land waar je gelukkig niet belaagd wordt door bedelende kinderen. Het moet wel een cultuurschok voor jullie zijn. Maar dat maakt reizen zo boeiend. Sterkte en geniet maar van alle natuur en andere ervaringen. Hartelijke groet Annemiek
3
Carlos y Guillermina
14/09/2012 23:41
Been trying to post something and say hello. But not much luck and we want to share some pics with you....
4
els
05/11/2012 14:30
Halle Ronald en Rini, wat zien jullie ontstellend mooie en in teressante dingen! Rini ik volg jullie verslagen met grote belangstelling. Hou je taai, kukel niet meer uit bed en tot zie ns in Zeist.

Plaats reactie


Naam 
E-mailadres *
Uw reactie *
Los deze vraag op 
Antwoord *
 
* Betekent verplicht veld.

OVER ONS

Ronald en Rini Brouwer

Reizen hebben we altijd graag gedaan en we hebben dan ook al aardig wat landen gezien. Een echte wereldreis maken was altijd een droom, die we nu waar maken. In 2009 hebben we de beslissing genomen: we gaan een wereldreis maken.


Archief berichten

Laatse video: Processie Yazd Iran

http://www.youtube.com/v/YuSRrKGrQNM

Bekijk alle videos »