IN DE TROPEN

zondag 18 juli 2010

PARATY

Op maandag gaan we weer op weg, dit keer via de beroemde Costa Verde tussen Santos en Rio de Janeiro. Hier grenzen tropisch regenwoud en prachtige stranden aan de Atlantische Oceaan. Het levert prachtige vergezichten op. Alleen...je komt hier niet zo makkelijk op het strand zelf omdat hier waarschijnlijk de meeste miljonairs van Brazilië een optrekje hebben. Maar we vinden een mooi strand om te picknicken.

Over een stuk van ca.150 km rijden we een uurtje of 3, 4 en rijden dan Paraty binnen en de eersten die we hier spreken, zijn Els en Peter. Zij staan met hun auto aan de rivier en als je voor het eerst op reis een Nederlands nummerbord ziet, wil je wel even aankloppen. Net als wij hebben ze hun huis verkocht en zijn sinds een maand of 4 op reis. Hier staan ze al 3 weken, omdat ze het een leuke plek vinden en omdat hun kinderen langs komen deze week. We spreken af om 's avonds een biertje te pakken.

Naast Peter en Els is een Braziliaan bezig om een kano te redden van de ondergang. Hij heeft houtwormen van zo'n 25 cm lang! Voorlopig is hij nog wel even bezig.
EN DE CAMPING

ligt net om de hoek, maar Els en Peter kunnen hier niet staan omdat hun auto te hoog is voor de bomen hier. Dat is jammer voor ze, want het is hier bar gezellig. Er staan nog 2 Duitse auto's en ook die kunnen hier maar slecht wegkomen. Heike en Reiner staan hier al 4 weken; Heike zegt hier niet meer weg te gaan, ze wordt hier ereburger! Het heeft meer te maken met hun reis terug naar der Heimat. Ergens begin september gaan ze op de boot en het weer in Uruquay is niet best.

Judith en Uwe reizen al 14 jaar door Argentinië, Chili, Uruquay, Bolivia, en Brazilië. Ze zijn nog steeds niet uitgekeken hier. Nou hebben wij ook de tijd, maar dit slaat toch wel alles. Zo lang willen we zelfs niet doen over de hele reis - tegen die tijd zijn we 71!

Op de camping wordt hier en daar aan de auto's gesleuteld. Zoiets werkt aanstekelijk - Ronald heeft gemerkt dat we toch niet zonder kleerscheuren het 4x4 trail hebben doorstaan. De luchthoorn maakt een heel zacht geluid want de compressor van dat ding is helemaal verstopt. Samen met Reiner wordt het ding weer schoongemaakt en dat is iets wat je in Nederland normaal gesproken eigenlijk nooit doet. Dan gooi je het gewoon weg. In deze landen heb je overal winkeltjes die gespecialiseerd zijn in allerlei onderdelen want de mensen hebben geen geld om alles nieuw te kopen. En na een uurtje of wat samen knutselen, werkt het ding weer prima.


IN DE TROPEN

We zijn onderweg de Steenbokskeerkring gepasseerd en dus officieel in de tropen. De afgelopen weken hebben we eigenlijk alleen maar blauwe luchten gezien. Als we hadden geweten, wat ons boven het hoofd hing, hadden we direkt een boottocht door de omgeving gemaakt, maar ja...

Vanaf dinsdag kregen we steeds donkere luchten en begon het te regenen. Een buitje of 2, één van dinsdag t/m donderdag en 1 van donderdag tot en met zondag. Het komt met bakken de lucht uit.

In het begin is dat niet zo erg, je kunt moeilijk elke dag goed weer hebben.
We hebben op de camping een goede internet-verbinding en dus worden emails en alles bijgewerkt. De verbinding blijkt alleen van een pousada hier in de buurt te zijn en het wachtwoord is op de hele camping bekend. Iedereen maakt er dus gebruik van!
Maar niets verveelt zo snel als regen. We doen de was en boodschappen, lezen, doen sudoku, Heike bakt een taart en met zijn allen maken we het gezellig. We gaan het dorp in, bezoeken galeries en allerlei winkeltjes, we gaan aan de caparinja in de kroeg enz. Het weer in Rio is net zo slecht, dus dat schiet ook niet op. We willen er toch wel heen. We besluiten op zondag hoe dan ook te vertrekken, er is nog meer te zien! 

Als we uit eten gaan komen we in het restaurant een hele groep Nederlanders tegen, die een georganiseerde reis van 4 weken maken. In Paraty lopen dus dan zo'n 25 Nederlanders rond te springen, terwijl we op de hele reis nauwelijks Nederlanders hebben gezien.


EIGENAARDIGHEDEN.

Brazilianen zijn vreselijk aardige en gastvrije mensen, maar dat Portugees blijft lastig. Zo heb je hier alleen zaterdag en zondag - de rest van de week gaat als volgt: 2e,3e,4e dag enz. Omdat ze beginnen op maandag met de 2e dag, is de vrijdag dus de 6e dag!. In de week heb je dus 8? dagen.

De mensen hier zijn ontzettend religieus en je struikelt over de kerken, die bij elke dienst vol zitten. Op dit moment is het feest van St. Rita (??)  na de mis (elke dag rond een uur of 12 en 21.00 uur) wordt er na het luiden van de klokken, vuurwerk afgestoken. En pas daarna mag de muziek op het plein beginnen. En ze hebben hier nogal wat heiligenfeesten.

Sommige groente en fruit is alleen verkrijgbaar in Brazilië en stelt ons soms voor raadsels. Zo heb ik pas geleden vruchtensap gekocht en gedronken, dat achteraf aangelengd had moeten worden. Tsja, het smaakte wel vreemd, maar soms weten we niet eens of iets fruit of groente is. En vooral ?hoe maak je het klaar? Dat had ik graag uitgelegd gekregen, maar ja...niet in het Portugees.
Pas geleden heerlijk sapje op een terras gehad, maar hoe heette dat nou ook al weer, maracuda, maracudja of toch mamao? Of melao?

Pas geleden hapten we in een mandarijn, dat dachten we tenminste. Het ding zag er wel zo uit, maar het bleek een lime te zijn. Brrr.. voorlopig even geen mandarijnen meer.

Braziliaanse schotels eten we voornamelijk bij kilo-buffetten. Hier staan allerlei schotels op rij, je neemt wat je lekker vindt en het wordt gewogen en afgerekend. Goed systeem.


ZONDAG

Zou het werkelijk nog eens stoppen, die regen? Het is hier notabene de droge tijd. Maar volgens de weersverwachting wordt het in Rio vanaf vandaag beter. En dus op weg!


Plaats reactie


Naam 
E-mailadres *
Uw reactie *
Los deze vraag op 
Antwoord *
 
* Betekent verplicht veld.

OVER ONS

Ronald en Rini Brouwer

Reizen hebben we altijd graag gedaan en we hebben dan ook al aardig wat landen gezien. Een echte wereldreis maken was altijd een droom, die we nu waar maken. In 2009 hebben we de beslissing genomen: we gaan een wereldreis maken.


Archief berichten

Laatse video: Processie Yazd Iran

http://www.youtube.com/v/YuSRrKGrQNM

Bekijk alle videos »