MACHU PICCHU

woensdag 13 oktober 2010


DOLLARTEKENS IN PERU


CUZCO

Een prachtige stad vol mooie architectuur en een lange geschiedenis (langst bewoonde stad in Amerika )

En vol toeristen; om je heen hoor je meer Engels/Amerikaans, Duits en Frans dan Spaans. En ja, dat lokt weer allerlei mensen die ook een stuiver willen verdienen. Vrouwtjes in klederdracht met lama's of een lammetje, die je mag fotograferen voor een paar sol, schoenpoetsers, tekenaars, verkopers van allerlei handwerk van zilver/koper tot hout en de truien, stola's, mutsen, shawls etc. Je kunt nauwelijks een paar meter lopen zonder de vraag:  very nice, I will give you best price. De meesten nemen genoegen met "nee", maar er zijn ook exemplaren... met name kinderen die blijven staan en zeggen "wél". Vervelend, dat je soms zo onaardig moet reageren, je kunt moeilijk alles kopen.
Anderen zijn handiger: ze gaan voor de ramen van restaurants staan en kijken hongerig naar binnen, terwijl je net aan het eten bent...je voelt je haast gedwongen om ze wat te geven. En dan nog bedelaars, al dan niet gehandicapt of erg oud.

Niet dat we niet genoten hebben: na een aantal maanden in de bush is zo'n week stad weer eens iets heel anders. Restaurants, winkels met van alles en nog wat, parken, kerken en musea en ruines. Kerken, musea en ruïnes zijn alleen te bezichtigen met een toeristisch carnet voor zo'n beetje alles wat er in de buurt te zien is. Dat lijkt wel mooi, maar de prijs is berekend voor allemaal en het is niet interessant om een paar dingen te bekijken. Dus dat is of de hoofdprijs betalen of niets zien.

 

In veel restaurants wordt eten gecombineerd met een show; na een paar keer kun je die panfluit niet meer horen. En opvallend: the Beatles zijn hier werkelijk overal te horen, op panfluit, maar ook op allerlei cd's in bars, kroegen enz. Na een paar dagen relaxen, eten en shoppen, willen we wel weer eens wat anders zien en we gaan de omgeving verkennen.


DE HEILIGE VALLEI

Vanuit Cuzco rijden we door de Heilige Vallei, de vallei van de Rio Urubamba, waar o.a. veel Inka-ruiïnes te zien zijn. Prachtig vonden we de oude zoutpannen, terrasvormig aangelegd, ook al stammend uit de Inka-tijd.
De ruïnes slaan we even over, we willen eerst Machu Picchu zien voor we de rest bekijken.

 


In deze vallei liggen mooie plaatsjes met oude pleintjes vol met markten én busladingen toeristen, waar je behendig moet manoeuvreren met de auto en een parkeerplaats moet zien te vinden. Ik vraag me af of de dorpelingen hun eigen dorp nog wel herkennen... Maar een paar kilometer buiten de stadjes zie je weer het gewone leven van alledag. Kleine akkers, allemaal handmatig bewerkt. Ossen die de ploeg trekken en kinderen en oudere vrouwen die het vee hoeden.


MACHU PICCHU

Eén van de hoogtepunten van een bezoek aan Zuid-Amerika is de bekendste archeologische plek van Zuid-Amerika. Deze oude en lang verborgen Inka-stad ligt op een spectaculaire locatie. Pas in 1911 is de stad herontdekt door Hiram Bingham, die na het verwijderen van allerlei vegetatie, ook de Inka-trail ontdekte. Waarschijnlijk is Machu Picchu een heel belangrijk ceremonieel centrum geweest, 100% zeker is het niet.

We willen dit absoluut niet missen. En het is het allemaal waard geweest, dat voorop. Maar op het gevaar af, dat deze blog hélemaal over geld gaat, toch nog even een waarschuwing voor de argeloze toerist.

In ieder geval vanuit Cuzco zowel US dollars als de Peruaanse Sol meenemen. Bij het kopen van een treinticket kun je alleen maar met dollars betalen, ook al ben je in Peru; ze accepteren de sols niet! En de wisselkoers met de dollar laat zich raden... en andersom gebeurt dus ook!

De touroperator waar we informeerden naar de treinen, tickets voor Machu Picchu vertelde zonder enige gêne dat zijn commissie 1/3 deel bedraagt. Alleen de entree komt al op 60 dollars, het transport komt daar nog bij. Je reist naar Aqua Calientes of Pueblo Machu Picchu zoals ze zich graag noemen. Met afstand de meest verschrikkelijke stad die we gezien hebben. Praktisch iedereen moet er overnachten. Eten en drinken maakt niet uit, het is overal even slecht.  En uiteraard alles met meer dan bovengemiddelde prijzen. Overal, werkelijk overal wordt "handgemaakte" kleding verkocht. Volgens ons is het werkelijk godsonmogelijk dat dit allemaal in Peru gemaakt wordt. Zelfs niet als ze de hele bevolking aan het breien zetten. En sommige dingen zien er wel héél regelmatig uit. Made in China lijkt ons een stuk waarschijnlijker.

Ook wij moesten een gedeelte met de trein; je kunt niet verder rijden dan Ollyantambo (een paar keer oefenen en je kunt het zeggen zonder je tong te verrekken). Dit is trouwens een heel leuk plaatsje, waar we nog even rondgestruind hebben. We boffen met de trein: hij is iets duurder dan de backpackerstrein, maar  we zaten ruim, een hele trein met 6 passagiers. Ik had een prachtig uitzicht tijdens de 1,5 uur durende rit. Op de site van Peru.rail zie je een overzicht van de officiële prijzen en tijdschema's, heel handig voor doe-het-zelf toeristen zoals wij.

DE INKA-STAD

We staan vroeg op en gaan met één van de eerste bussen (rond 05.30 uur) naar boven om alles in relatieve rust te bekijken. We hebben de zon op zien komen over de ruïnes, prachtig. En vooral de eerste 2 uur hebben we genoten. De grootste drukte is tussen 10.00 en 14.00 uur. En vanaf die tijd werd de serene rust verstoord door een ontzettende massa mensen. Elke dag zijn er zo'n 2500 bezoekers, een grote bedreiging voor de stad.

 

We hebben het lange traject gelopen en zijn ook naar de Inkabrug geweest. Nou ja, Ruard bijna, die heeft last van hoogtevrees en ja hoog is het.

Ceremoniële baden, de Zonnetempel, de Condortempel, de koninklijke tombe, het huis van de Hogepriester, enz.enz. Je wordt er stil van. Zelfs nu is de hoge beschaving van de Inka's nog goed af te lezen aan de overgebleven ruiïnes.


Rond een uur of een kwamen we weer aan in Aqua Calientes. Wachtend op de trein hebben Ruard en Ronald heel wat afgeschaakt op een terras met een flinke hoeveelheid bier. Je moet het vochtgehalte op peil houden op deze hoogtes.  En ik had gelukkig nog wat te lezen...Om een uur of 7 is het natuurlijk al aardig donker, maar de treinreis werd opgeleukt door de steward/stewardessen die een modeshow hielden onder luid gejoel van een grote groep meiden. En daarna kon je uiteraard de kleding kopen. Ook was er  een "duivel" die de passagiers vermaakte met zijn kunsten. Terug in Ollyantambo tuimelden we doodmoe in bed.


EN WEER CUZCO

Eigenlijk waren we van plan om ergens buitenaf te overnachten, maar voor het eerst in lange tijd regent het en blijft het regenen. Dan toch maar weer terug naar Cuzco. Het is al zaterdag en Ruard gaat maandag al weer terug. En we hebben de zondag gereserveerd om zijn plannen door te nemen voor het eigen ondernemerschap. De tijd is werkelijk omgevlogen, het afscheid is moeilijk. Je weet dat je elkaar voorlopig even niet meer ziet. Een laatste keer zwaaien en weg is hij. Wij gaan op de weg terug naar Bolivia. Onderweg regelen we nog even de verzekering voor de volgende keer in Peru.

De grensovergang bij Peru gaat makkelijk (meestal bij het verlaten van een land) maar Bolivia, dat wordt een apart verhaal.
 

Reacties


1
corrie couperus
21/10/2010 11:06
Bedankt voor het realistische beeld van Cuzco en Machu Picchu. Ik heb er van genoten. Die twee weken met Ruard moeten omgevlogen zijn. Hebben Ronad en hij nog de Dodenweg gedaan? Was dat die foto van de auto op die smalle weg?
Schilderen lukt niet tot nu toe.
groetjes, Corrie
2
Walther
21/10/2010 11:33
Hoi GlobeTrotters, ik lees en zie dat het allemaal goed gaat! Wat een geweldig avontuur. Blijf genieten. Groet,
Walther
3
Coen
22/10/2010 01:31
Ben benieuwd naar jullie Bolivia entree verhaal?

Adventurous greetings,
Coen

Plaats reactie


Naam 
E-mailadres *
Uw reactie *
Los deze vraag op 
Antwoord *
 
* Betekent verplicht veld.

OVER ONS

Ronald en Rini Brouwer

Reizen hebben we altijd graag gedaan en we hebben dan ook al aardig wat landen gezien. Een echte wereldreis maken was altijd een droom, die we nu waar maken. In 2009 hebben we de beslissing genomen: we gaan een wereldreis maken.


Archief berichten

Laatse video: Processie Yazd Iran

http://www.youtube.com/v/YuSRrKGrQNM

Bekijk alle videos »