Naar Jalapao NP

vrijdag 13 augustus 2010


DE BAND..

Misschien toch wel wat te optimistisch geweest. 's Avonds geen band natuurlijk; ondanks de telefoontjes van Xavier, was de goede maat er niet. Die moet nu nog eens 500 km verder gehaald worden. Met de woorden van Ronald: dat wordt een gouden bandje.Nu hopen donderdag uiterlijk vrijdag weg te kunnen.Dat is Brazil, zegt Xavier.

Ondertussen krijgen we een mooi inkijkje in het Braziliaanse leven. Je hebt hier al gauw een staf aan personeel, zoals een huishoudster, tuinman, 2 oppassen voor 2 kinderen en evt. een 3e voor het weekend, indien nodig. En hier zijn dan ook nog de nodige vaklui aan het werk voor de laatste puntjes op het huis.

Wel eens van 2012 gehoord? Dan schijnt de wereld te vergaan, althans volgens de Mayakalender. Alta Paraiso schijnt een oergebied te zijn; hier is nooit iets wezenlijks veranderd. Dat trekt een heleboel mensen van allerlei pluimage, die denken hier wellicht het einde te kunnen overleven. Het aantal zweefteven en -neven is hier dus groot. Ronald laat zijn haar nog even niet knippen, want baardvlechten en haarknotten (ook voor mannen) zijn hier erg populair.

De aanwezige negerbevolking is afkomstig van de gevluchte slaven van de suikerrietplantages, die in dit onherbergzame en lege gebied een veilig heenkomen vonden.

Nog niet zo lang geleden heeft een slang een paard hier dood gebeten. We moeten oppassen in het lange gras; na zo'n verhaal wil je wel. Ook zijn er hier tarantula's, maar die zijn volgens Janet niet echt gevaarlijk. En dan de spontane branden overal, ook niets om je zorgen over te maken. Het is veel verder weg dan je denkt en het gaat vanzelf weer uit. Het zal wel wennen zijn.....


NAAR PALMAS

De band arriveert op donderdagmiddag, alleen.... niet om het wiel en niet uitgebalanceerd.
dat moet dan maar ergens in Palmas. We nemen uitvoerig afscheid van de familie en zijn ze heel dankbaar voor alle hulp. We hebben het heel gezellig gehad hier.

In Palmas zijn er 2 straten met een naam, de rest is genummerd. Welk licht dat bedacht heeft... wat een rampenplan, m.n. in het donker. Als we een bord zien met hotel, gooit Ronald direct het stuur om. Waarachtig de auto kan er ook nog worden geparkeerd. En niet onbelangrijk, er is zelfs airco, want ook 's nachts is het hier een graad of 27.


DE BAND

moet hier ook nog even gebalanceerd worden en dat valt niet mee, na 2 adressen krijgen we een adres van een garage die het zeker moet kunnen. Als we dan terecht komen in een megamanifestatie tbv de verkiezingen hier, rijdt Ronald wanhopig weer terug naar de vorige garage. We worden begeleid door iemand op een motor voorgereden én ze kunnen het.

We moeten boodschappen inslaan voor min. 1 week als we het NP Jalopoa ingaan, een Nat.Park zo groot als Nederland, zonder Brabant en Limburg. En de bevolkingsdichtheid is ca. 1,2/km2. Als je dat afzet tegen Nederland, dan zouden er daar niet meer dan 60.000 zielen wonen....

 De supermarkt was een soort Aldi op z'n Braziliaans dan. Je zet je lege karretje bij de kassa en je gaat de boodschappen bij elkaar zoeken, al dan niet met hulp van man en/of kinderen. Wat een bezoeking en dat in die hitte! Nou is zaterdag ook niet handig gekozen van ons.Godzijdank hoeven we dit niet elke week te doen.


JALAPOA

Wat een leeg gebied! We hebben echt het gevoel dat we de bewoonde wereld achter ons laten. Ronald is zeer teleurgesteld, dat we vooralsnog alleen over asfalt rijden, maar wie weet verandert dat snel.
We eindigen de dag bij Lagoa do Tocatins, waar we zwemmen en Ronald aan het bier gaat met de plaatselijke bevolking aan de bar/restaurant. Meneer Skol heft de taalbarriere op. En van de eigenaar kunnen we er kamperen.


DE WAS

Wel eens de was gedaan in een meer bij een waterval? IK wel, samen met nog een paar vrouwen. Het is een heel sociaal gebeuren, wat een geklep zeg. Maar wel een werk, als je de was van 1 week moet wegwerken. Nou is de temperatuur van het kristalheldere water een graadje of 25 en er zijn speciale wasbanken gemaakt met een afdak tegen de zon..Het water wordt steeds ververst en blijft dus helder. Ronald kan er dus ook zijn haar wassen met shampoo.

Internet is een probleem, dus we hopen dat we deze week de website erop kunnen zetten....


Reacties


1
Elleke
19/08/2010 16:02
AAAAHHHH!!!!! De foto's zijn zoo mooi en jaloersmakend!
Het enige wat jullie momenteel missen is de Sail (en die mis ik zelfs ook haha)

Geniet daar lekker!

Veel liefs en zoen El

Plaats reactie


Naam 
E-mailadres *
Uw reactie *
Los deze vraag op 
Antwoord *
 
* Betekent verplicht veld.

OVER ONS

Ronald en Rini Brouwer

Reizen hebben we altijd graag gedaan en we hebben dan ook al aardig wat landen gezien. Een echte wereldreis maken was altijd een droom, die we nu waar maken. In 2009 hebben we de beslissing genomen: we gaan een wereldreis maken.


Archief berichten

Laatse video: Processie Yazd Iran

http://www.youtube.com/v/YuSRrKGrQNM

Bekijk alle videos »