SLOW, VERY SLOW TRAVEL

zondag 22 februari 2015

Ondanks verschillende pogingen om naar Kerala af te reizen, staan we nog steeds op het strand van Goa. Het weer is er heerlijk en we hebben ons natje en droogje. Er is zelfs een Agonda-Dieter cocktail uitgevonden: een verse kokosnoot, er wat van drinken en weer bijvullen met rum! De man van de kokosnoten weet niet wat hij ziet.
Dieter wordt zelfs tot burgemeester van de gemeenschap uitgeroepen -natuurlijk met groot feest- hij is niet alleen de uitvinder van de cocktail maar deelt ook zijn wifi. Op de een of andere manier heeft hij dit gratis gekregen en iedereen doet graag mee.

Naast allerlei restaurantjes aflopen, wordt er ook driftig gebarbecued waarbij iedereen zijn steentje bijdraagt. Maar vlees halen, dat doe ik nooit meer! De kip is hier kakelvers... Eén blik bij de slachter, die net een paar kippen om hals brengt, is voorlopig wel genoeg geweest.
Bij een groot vuur is het gezellig eten en na afloop is er gitaarmuziek van Jochem en Holger. De vele lege flessen worden elke morgen ingezameld door soms hele mooie uitgedoste vrouwen. Enkelen vragen ook een volle fles maar dat is zeldzaam.

Het Indiase leven is hier ver weg. Alleen op de zondagen krijgen we daar nog een fikse scheut van mee. Het strand wordt overstroomd door de lokale bevolking en die kunnen niet eten of drinken van veel bier zonder schetterende muziek. Het vele alcoholgebruik is niet zonder gevaar, want dat gebeurt ook in het water en zwemmen kunnen ze niet. Zo wordt een man gered door Bernd die zand begint te eten en totaal van de wereld in het water ligt. Tussen 2 anderen wordt hij van het strand gehesen.

Privacy? Wat is dat? Bij de auto van Micha en Ziggy is een beschaduwde plek en omdat ze er niet zijn is alles in gebruik genomen door een groot Indiaas gezelschap. Dat gaat ver. Ze zitten zelfs op de trap van de truck. We redden de stoeltjes van de Duitsers want er is een man bij die een Sumo-worstelaar in gewicht overtreft. We hebben er een foto van, waarop goed zichtbaar is dat we echt niet overdrijven.

Niet alle Indiërs vieren op deze manier feest. Zo worden we een keer uitgenodigd bij een live-music party waar ouderwetse goede rock-muziek wordt gespeeld. We dansen en drinken vrolijk mee, net als nog een aantal overlanders.


VAN DE PRINS GEEN KWAAD

De prins, zoals de Indiase kampeerder inmiddels door iedereen genoemd wordt, vindt dat wij een echte Indiase biryani moeten eten. In de restaurants is het nooit echt, want de bereidingstijd is zo'n 3 uur. En dat verschil proef je er direct aan af. Heerlijk. De dames trekken zich na het eten terug, maar de mannen...zowel Ronald als Tino doen hun uiterste best maar dit tempo kunnen ze niet behappen. De drinkingparty's van de prins zijn dan ook berucht. Een andere keer wordt alles van het Fusion restaurant ingehuurd en wordt er op het strand gebarbecued in stijl, dat wel. Er is familie over van de prins. Zo zit Ronald naast de broer die een stulpje heeft in Goa. Zijn zoon is de eerste van de familie die echt aan het werk moet. Hij heeft wat foute beslissingen genomen...

Zelf zit ik naast een Nepalese vrouw, die ongelofelijk veel van de wereld heeft gezien, iets dat bepaald niet gewoon te noemen. Ze vindt de koudere landen veel interessanter en heeft bijv. Alaska en Spitsbergen, maar ook Rusland bezocht. Ze spreekt vloeiend Duits en Engels naast Hindi en andere Aziatische talen. Ze blijkt een kleindochter van de vroegere Nepalese koning, maar van de jongste broer. Die was toch geen koning geworden dus voor haar persoonlijk is er weinig veranderd toen het koningshuis in Nepal werd afgezet.

Ook onze lege gasfles die we overal tevergeefs hebben geprobeerd te vullen is weer vol. Dankzij de kok van de prins - die doodeenvoudig een grote gasfles ondersteboven op onze kleine gasfles aansluit met een adapter. En het probleem is opgelost. Aan zulke buren heb je nog eens wat.


DE POLITIE

Op een goede zondagmorgen krijgen we politiebezoek; we moeten vertrekken. "ik dacht het niet" zegt Ronald en gaat er weer bij zitten. Ook ik denk dat ze alleen geld willen hebben. Als de prins met zijn entourage moet vertrekken, dan zullen we ons eens zorgen gaan maken. Voorlopig hebben ze geen handige dag uitgekozen. Als je mensen weg wilt sturen vanwege de rommel en buitenshuis toiletbezoek, moet je niet de drukste dag van de week kiezen; er lopen zo'n 200 lokalen, die het met de hygiëne een stuk minder nauw nemen dan wij. Tino laat zijn toilet in de auto zien en zegt dat we dat allemaal hebben. Toch moeten we weg. Dan komt een vriend van de prins de zaken even recht zetten. Alleen de eigenaar kan ons wegsturen - is die aanwezig? Niet? Dan is het jammer voor de heren van de politie. Ze druipen af.

Voor de plaatselijke middenstand is het een stuk minder makkelijk. Ronald laat zich een paar keer in de week scheren. Tot zijn verbazing hoort hij, dat de man zelf er bar weinig aan over houdt. De winkel (Net als de 2 anderen er naast) is eigendom van een politieagent, die 60% van de omzet opeist! Om geen last met de politie te krijgen, moet je behoorlijk betalen. Niet voor niets kreeg de Anticorruptie partij in Delhi 69 van de 70 zetels!


REPARATIES

Nog steeds staan er 2 vrachtwagens stil, beide hebben een probleem met de bladveren. Holger heeft bovendien remmen die niet meer goed werken. Hij bestelt nieuwe in Duitsland en na een dag of 10 worden die afgeleverd. Ergens is er toch iets niet helemaal goed gegaan. Hij heeft er ook 2 bijgekregen die bestemd zijn voor een Porsche 911...Jochem is een ‘meister' in een garage en daar doet iedereen zijn voordeel mee. Na een dag sleutelen kan Holger in ieder geval een ‘Probefahrt' maken. Die kan in ieder geval weer rijden. Ergens in Iran hopen ze aan nieuwe bladveren te komen.

Bij Tino komen er 2 mechaniciëns langs die de oude bladveren weer opnieuw buigen, zodat hij ook weer verder kan. Ze zijn een dag in de weer onder grote belangstelling van alle mannen. Alle stoelen worden op rij bij de auto geplaatst en het bier vloeit rijkelijk. De vrouwen zitten op de strandstoelen bij een restaurant en maken het daar gezellig.

Op het laatste moment laat Ronald de vooras nog even nakijken. En daar blijkt een kleine haarscheur in te zitten. Dat moet gelast worden. Via Facebook en de Landcruiserclub krijgen we een adres waar we terecht kunnen, zo'n 60 km naar het noorden. Ook al kunnen we er voorlopig nog wel mee door, we willen het wel zo snel mogelijk in orde hebben.

SCHILDEREN!!!!!!

De grote vrachtwagen van Tino schijnt sprekend te lijken op die van het Pakistaanse leger. Als je door Pakistan naar Iran rijdt, moet je in een militair konvooi en daar heeft Tino wat op gevonden. Hij heeft blauwe, gele en witte waterverf uitgezocht en wil de auto daarmee opleuken. Tja, wat kan ik zeggen...ik ga helemaal los en leef me uit. Ronald gaat beschermend voor de Toyota zijn: deze niet!
Ik krijg natuurlijk ook snel gezelschap van andere kampeerders en het is een waar feest. Wat een geweldig idee!


BEZOEK

Een Nederlands stel, Peter en Michelle zijn verrast als ze ons bij de overlanders aantreffen. Ze volgen ons al een tijdje op internet want ze willen zelf met hun Toyota naar Zuid-Amerika. De auto wordt door Peter zelf helemaal verbouwd en ze zijn dus erg geïnteresseerd in onze inrichting. Altijd leuk om tips te geven natuurlijk. In augustus/september gaat het richting Buenos Aires waar ze tussen de 3 en 6 maanden zullen zijn. We hopen dat we de auto nog kunnen zien als we in Nederland zijn.

Al jaren komen ze hier een week of 6 naar Goa en ze weten alle goede plekken te vinden. En het klikt direct, we zien elkaar een aantal keren. Met de ‘brommert' rijden we naar allerlei restaurants en plaatsjes. Zelf doen ze veel aan yoga. Daar is het strand hier vol van, onder begeleiding maar ook alleen zie je mensen naar de zon of naar de zee bidden. Ja zelfs naar de rotsen. Er is een jaar of wat geleden iemand geweest die elke dag bij de rotsen bad en zong en daarbij anderen aantrok. En nu staat er op de rots: this is a holy place...

Met Sandra en Martine ga ik naar een Avuyeda-massage. Oef, dat is pijnlijk! Wel goed, na afloop voel je je heerlijk. Maar dat er wat gebeurt, merk je ook de volgende dag: spierpijn.
De hond van Sandra is door een strandhond gedekt. Dat zorgt voor veel amusement: is ze wel of niet drachtig? Ronald ‘telt' wel 10 jongen. Na een paar weken is wel duidelijk dat er kleintjes komen. Ze komen in april/mei, net als ze in Duitsland terugkomen. Twee puppy's zijn besproken: Agonda en Beach gaan naar Martine en Jochem.


IOANNIS EN ROCHELLE

Twee medereizigers op de China-reis komen van Dubai naar Mumbai (auto per boot) en we hebben afgesproken dat ze bij Agonda langs komen. "Vanuit Dubai? Die arme man komt hier aan met hartproblemen en een bloeddruk van 380!" is de reactie van een van de Duitsers. Dat valt mee. Ioannis en Rochelle komen zonder auto, want de verscheping is vertraagd. Maar dat het verkeer geen sinecure is hier, dat is ze wel direct opgevallen.

Ze blijven hier ongeveer een week en dan moet de auto aankomen. Ze hebben een fixer en dat is maar goed ook, want in Mumbai je auto van het haventerrein zien af te krijgen, gaat ongetwijfeld gepaard met veel formulieren, betalingen en andere rompslomp.

De Chinareis is vastgelegd, er is een voorschot betaald en we hebben de route gekregen. Ioannis en Rochelle gaan ook oversteken met de ferry in Aizerbadjan. Ze hebben eerder rondgereisd in deze landen en weten er dus veel van. In Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië, krijgen we het nog druk met alle visa. Voor veel landen moet je nl. ook een uitnodigingsbrief hebben. Die kun je krijgen bij een reisbureau tegen een fiks bedrag. Of langer wachten natuurlijk.

Deze twee hebben wel een droombaan: ze werken beiden in 5-sterren hotels, meestal een jaar of 2 en gaan dan van het gespaarde geld een jaar reizen! Ze zijn nu op zoek naar een baan op de Malediven. Nee, geen gek leven.


GOA

Goa is één van de weinige plaatsen die overwegend katholiek zijn. Dat is een erfenis van de Portugezen die deze kolonie lang hebben behouden. De Fatimakerk drukt in Agonda behoorlijk zijn stempel. Fatima supermarkt, Fatima guesthouse, Fatima Corner enz. De eerste indruk is dat deze vrouw goede zaken doet. Dat ligt dus even aan iets anders. Verder is Goa berucht om zijn party's, niet altijd tot groot genoegen van de lokale bevolking, die er trouwens zelf ook wat van kan. De drank is hier spotgoedkoop, zo kost een fles rum of een fles gin 160 rupees. Omgerekend: 2,80 euro.

KERALA

Langzaamaan raakt zelfs Ronald hier uitgekeken. Het zal tijd worden -er moet nodig eens wat gebeuren. Kaarten komen tevoorschijn, de dagen geteld, want half april moeten we naar Nepal. Wel eerst naar het zuiden of gelijk naar het noorden. Na een nachtje slapen valt het besluit: we gaan naar Kerala!

Reacties


1
Annemiek
01/03/2015 22:27
Lekker relaxed zo op het strand. Maar nu genoeg geluierd en weer op pad. Leuke verhalen; wel sneu voor de lokalen dat de politie zo corrupt is. Afschaffen die politie; veiligheid heb je er niet van te verwachten. Veel plezier als jullie weer op pad gaan. Groeten Annemiek
2
Josien Schippers
05/03/2015 12:07
Hallo Rini en Ronald wat een gezellige boel was het daar, heel anders dan de rest van jullie verhalen! Als het goed is hebben wij a.s. zondag de eerste terras dag bij de Noot te pakken, ook leuk :)
Een hele goede reis verder, groetjes Josien
3
Hartmut
29/03/2015 11:25
Hi Rini and Ronald, Ralf of Custom Campers advised me to look for your blog. (We are having our car customized there right now). What a great website you have! Such a lot of beautiful pictures and interesting reports. We will keep on following your travels from now on.
Please allow a question: Where did you get that gasbottle-adapter from that is shown on the picture above?
All the best on the road,
Hartmut (from Munich, Germany)

Plaats reactie


Naam 
E-mailadres *
Uw reactie *
Los deze vraag op 
Antwoord *
 
* Betekent verplicht veld.

OVER ONS

Ronald en Rini Brouwer

Reizen hebben we altijd graag gedaan en we hebben dan ook al aardig wat landen gezien. Een echte wereldreis maken was altijd een droom, die we nu waar maken. In 2009 hebben we de beslissing genomen: we gaan een wereldreis maken.


Archief berichten

Laatse video: Processie Yazd Iran

http://www.youtube.com/v/YuSRrKGrQNM

Bekijk alle videos »