THAILAND-STRANDLAND

woensdag 29 januari 2014

KO LANTA

Voordat we het beseffen, zijn we zomaar een week op dit eiland. De ene dag glijdt moeiteloos over in de andere. Het strand waar we staan, heet Ao Klong Jaak zo'n beetje op het meest zuidelijke puntje van het eiland vlakbij het Nationaal Park. Volgens de man van de strandtent hoeven we daar niet heen, het enige wat je er ziet, zijn bomen en apen en inderdaad die zien we hier ook. De man heeft een klein aapje gevonden(?) waarvan de moeder dood was en heeft het beestje meegenomen.
Tot groot vermaak van zijn gasten. Ook Ronald is regelmatig doelwit van het beestje; hij valt zelfs in slaap op zijn buik. Maar die heeft dan ook een hoge knuffelwaarde.

Op het strand paraderen allerlei gasten en we hebben dan ook regelmatig aanloop. De auto wordt weer van alle kanten gefotografeerd met of zonder ons. We krijgen links en rechts veel tips over plaatsen die we moeten bezoeken. Op het eiland zelf is dat een historisch stadje, dat inderdaad leuk is. Vreemd genoeg komen we onderweg langs een barretje waar je een joint kunt komen voor 300 baht in een land waar druggebruik streng gestraft wordt.

zonsondergang Ko Lanta

Op de rit naar Ban Ko Lanta zien we verder Thaise mensen en huizen. Het kontakt met Thaise mensen is verder minimaal.
nu is de taal ook wel een hinderblok. Zelfs als er wat Engels wordt gesproken, moet je ontzettend goed luisteren, want het blijft klinken als een Thais dialect. Mensen zijn wel overal ontzettend vriendelijk, een heel verschil met Maleisië. Ook het weer is veel aangenamer, het is er warm en droog met een koel briesje.

Oude stad Ko Lanta


THAISE MASSAGE

Overal in Thailand kun je je wel ergens laten masseren. Dus ook bij de strandtent en de ressorts hier. Het moet de moeite waard zijn gezien de hemelse blikken als de gasten het achter de rug hebben. Ook Ronald vindt het heerlijk. Zelf ben ik wat voorzichtiger omdat ik regelmatig rugklachten heb gehad. Toch ga ik het proberen met als resultaat dat er na 1 uur 2 dames met mijn rug in de weer zijn. Na nog een half uur krijg ik te horen dat ik nog een keer terug moet voor relaxing. Dit was fixing - want "you are tired in your body". Zou het? Maar met relaxing heeft het weinig te maken gehad, want ik voel spieren waar ik het bestaan niet van vermoedde. Maar de volgende morgen voel ik me een stuk beter. Maar nog een keer? Even niet.


Na ruim 1 week op het eiland besluiten we dat we toch maar eens verder moeten, we hebben maar een visum voor 2 maanden en de tijdelijke import van de auto moet nog met min. 1 maand verlengd worden. Op naar Phuket dus.


TEMPEL BANG RIANG

Het is niet echt ver naar Phuket maar je komt onderweg wel eens wat tegen...zoals het eiland van een James Bondfilm (dat laten we maar voor wat het is, een kale steile rots), maar ook een tempel, waarvan we in eerste instantie dachten dat er een film van Indiana Jones was opgenomen. Dat was niet het geval, maar het blijkt de moeite meer dan waard. We rijden een tempelcomplex op met diverse gebouwen. Bij 1 van deze gebouwen wordt door een jong echtpaar een offerande gebracht en de kwade geesten moeten worden verjaagd. In een grote aardewerken pot met opening steken ze een grote hoeveelheid rotjes afgestoken. Als kwade geest maak je je dan wel uit de voeten.

De chedi van de tempel ligt op een heuveltop van waaruit je een prachtig uitzicht hebt. Schitterende beschilderingen en 2 grote beelden zijn in de heuvels te zien.
Al met al zijn we hier te lang bezig om op tijd in Phuket aan te komen. We moeten ook nog een overnachtingsplaats vinden en dat kost ook tijd.De volgende morgen arriveren we in Phuket. Met stijgende verbijstering kijken we rond - wat doen al die mensen hier in godsnaam?? Je kunt over de hoofden lopen, waar je ook kijkt. In de straten, op de stranden, werkelijk overal. Als iedereen tegelijk op het strand gaat liggen, moeten ze de gasten stapelen...
Wij moeten naar Patong, waar er een plek zou zijn om te overnachten. Daar hebben we inmiddels een hard hoofd in. En inderdaad op de coördinaten staat nu een groot hotel. Dat gaat ‘m dus niet worden.

We moeten in Phuket ons carnet verlengen, dus we moeten hier toch ergens iets vinden. Daar zijn we zo langzamerhand goed in geworden. Maar hier?? We blijven doorrijden en langzaamaan wordt het wat minder druk. Ineens remt Ronald uit alle macht. Door de bomen zien we iets dat op een parkeerplaats lijkt. Als we beneden komen, blijkt er nog een "verdieping" te zijn. Beach Bar Iguana heeft hier een klein strandje met een parkeerplaats waar we net op passen. De mannen vinden het helemaal geweldig dat we hier willen slapen. Wij ook. Drank en loungebar en toilet bij de hand, eten hebben we zelf, mooi geregeld dus. Tot een uur of 8 is er behoorlijk harde disco-muziek maar ik heb oordopjes, Ronald heeft er geen last van. We slapen er heerlijk rustig. Andere overlanders hebben pech, dit kan nog maar een maand of 3, dan staat er een ander hotel en is de bar niet meer toegankelijk voor andere gasten.


VERLENGING CARNET

Ergens in Phuket staat een gebouw waar je visa en carnet kunt verlengen, alleen waar?? En nog belangrijker: wordt er nog gewerkt? Want er zijn ook demonstraties in Phuket. De GPS geeft geen uitsluiting, internet geeft aan dat het hartje stad moet zijn. Zoeken dus. We prijzen ons gelukkig als we het gebouw van de toeristenpolitie zien. We krijgen een kaart met de route mee. Helaas is er geen rekening gehouden met 1-richtingverkeer. Maar we komen er. Er wordt gewerkt, pfff... Ronald gooit al zijn charme in de strijd en krijgt het voor elkaar, dat we alle formulieren dezelfde dag nog mee krijgen.


KHAO LAK

Op een uurtje of 3 rijden van Phuket ligt Khao Lak met stranden waar je alle ruimte hebt. We hebben coördinaten gekregen van een andere overlander en tuffen regelrecht op het strand af, een kilometer of 7 boven het plaatsje zelf. Onder de bomen met alle faciliteiten binnen handbereik. Helemaal top! We delen het strand met gasten van het duurste hotel van Khao Lak. Toch leuk, als je gratis staat...we blijven Nederlanders tenslotte.

We staan naast de massage van de Thaise dames en de toeristeninformatie. De dame van de informatie kan nog niet erg overweg met haar smartphone. En dus krijgt ze les van Ronald, die haar ook helpt met de hotelreservering van een andere badgast. Allemaal helemaal blij.

Als we rondkijken in het plaatsje Khao Lak komen we een Nederlander tegen die vraagt of we de weg kwijt zijn. Hij weet een plek om te kamperen bij Bang Nyang.
Hij vertelt dat hij al sinds de tsunami in deze plaats komt en er inmiddels 8 maanden per jaar woont. Hij is vast niet de enige. Je kunt in Thailand een jaarvisum krijgen onder bepaalde voorwaarden en er overwinteren hier dan ook veel "grijskoppies" (dit Zuid-Afrikaanse woord houden we erin, klinkt veel leuker dan senioren). Bij Bang Nyang gaan we natuurlijk een kijkje nemen en vinden er 2 Berlijners. Ze reizen al jaren en gaan ook nooit meer terug. Op Bang Nyang staan ze inmiddels al sinds oktober. Hun familie bezoekt ze regelmatig en overnacht dan in een guesthouse in Khao Lak. Maar we vinden onze stek leuker en nemen na de koffie afscheid.

We kijken nog even bij boot 813, een monument van de tsunami toen de boot op deze plek werd neergesmeten 1 kilometer land inwaarts. Verder is er vrij weinig van te zien; er wordt zo te zien wel een museum gebouwd.

ZIEKTEKOSTEN

Halfweg de maand wordt Ronald gefeliciteerd met zijn verjaardag door Achmea/XHI waar onze verzekering loopt. Met in de volgende zin dat daarom zijn premie met 50%!! stijgt. En het is al niet weinig. Hetzelfde staat mij te wachten. In december krijgen we de premie-opgave voor het volgende jaar, op 2 januari is Ronald jarig.... We gaan er eens goed voor zitten. Wat kunnen we zelf opvangen en wat niet? De medische kosten in Azië liggen stukken lager dan in Europa. Als we zien wat we de afgelopen jaren betaald en geclaimd hebben, dan heeft Achmea al ruim aan ons verdiend. We gaan ze opzeggen en een uitgebreide reiskostenverzekering afsluiten.

Even tijd voor onderhoud

 

BANGKOK

Inmiddels gaat het met de politieke toestand in Bangkok bergafwaarts. De noodtoestand wordt er uitgeroepen, er vallen slachtoffers bij demonstraties en zelfs doden. Het Gerechtshof wil dat de verkiezingen niet doorgaan door de instabiele toestand in het land. En demonstranten verhinderen mensen te stemmen. We volgen het nieuws nauwlettend.

Ons plan om eerst naar Cambodja via het zuiden en Bangkok te reizen, stellen we dus bij. We gaan naar het noorden, naar Chiang-Mai en vandaar zien we wel verder. We kunnen vandaar doorsteken naar Laos of weer naar het zuiden van Thailand reizen.

Reacties


1
Josien Schippers
29/01/2014 10:07
Heerlijk om te lezen weer! Dat museum(pje) in Khao Lak was er vorig jaar wel en wij vonden het wel indrukwekkend. Het ligt aan de weg naast de ingang naar het monument met die politieboot toe. Het is 2 verdiepingen hoog en het water had op de 2e verdieping gestaan vertelde de gids. Veel plezier verder er is nog veel te zien voordat jullie in Chiang Mai zijn en het landschap wordt ook totaal anders, veel groener en het klimaat in het noorden is ook net even wat lekkerder.
2
basil pospolyta
30/01/2014 15:41
be safe; should be ok up north and spend time up there till politics calm down.
3
Ralf Schmidt
31/01/2014 00:19
Hallo Ihr 2,
das war eine nette Abendunterhaltung beim traumhaften Sonnenuntergang auf Koh Lanta.
Wünsche Euch noch viele tolle Erlebnisse - und Bangkok hat uns wirklich sehr gut gefallen. Normales Leben, nette Leute, guter öffentlicher Nahverkehr, keine Staus, Luft gut und etwas Nachtleben.
Es grüßt (nun leider aus Köln): Ralf & Wolfgang
4
paul en delia kenter
31/01/2014 11:52
nieuw e-mail adres, willen jullie dit wijzigen?
Prachtige verhalen en foto,s, fijn dat jullie iedereen op de hoogte houden, over het wel en wee!! All the best en groeten van ons.
5
Irene van Wonderen-Dalebout
07/02/2014 21:55
Hallo,
Heb pas jullie site ontdekt en lees af en toe wat. Geniet van jullie verhalen en nu jullie in Azie zijn beland ook herkenbare verhalen al reizen wij zonder eigen auto.
Ik lees dat jullie Cambodja in gaan, een heel mooi en indrukwekkend land vond wij. Wij hebben daar een aantal jaren geleden ruim een maand rondgereisd waarvan een gedeelte met een organisatie uit Cambodja gerund door een Nederlander en een Cambodjaanse. Als je daar wat informatie over wil laat het dan even weten…..
Goede reis in Cambodja….
Groeten Irene

Plaats reactie


Naam 
E-mailadres *
Uw reactie *
Los deze vraag op 
Antwoord *
 
* Betekent verplicht veld.

OVER ONS

Ronald en Rini Brouwer

Reizen hebben we altijd graag gedaan en we hebben dan ook al aardig wat landen gezien. Een echte wereldreis maken was altijd een droom, die we nu waar maken. In 2009 hebben we de beslissing genomen: we gaan een wereldreis maken.


Archief berichten

Laatse video: Processie Yazd Iran

http://www.youtube.com/v/YuSRrKGrQNM

Bekijk alle videos »