TIERRA DEL FUEGO NP

dinsdag 29 december 2009


KERST IN USHAIHA

Heel veel reizigers hebben zich verzameld in Ushaia, met name Duitsers en die vallen ook op door heel grote campers. Iemand concludeerde dan ook dat Duitsland op dit moment een leeg land moest zijn: " want alle Duitsers zitten hier". We treffen een Nederlander aan op de motor, die al anderhalf jaar onderweg is. En een Amerikaan, die in 3-4 maanden tijd vanuit Alaska naar de zuidelijkste stad ter wereld wilde en dat ook direct uitvoerde. Hij vond Alaska mooier en zelfs "less funcking cold then here with that always fucking blowing wind". Toch willen wij liever met de zomer in Alaska zijn.

Verder staat naast ons een stel Schotten die in Amerika een 34-jarige oude VW-bus kochten en daarmee door Zuid-Amerika reizen. En tot op heden zonder problemen. Het interieur is een soort stilleven, de matrassen staan rechtop in dat ding en het is er een geweldige puinhoop. We hebben ze op de koffie gehad en ze hadden een heleboel te vertellen over alle landen, die ze tot op heden hebben aangedaan. En dat soort dingen noteer ik allemaal in het boekje Zuid-Amerika.

We skypen 's avonds met de familie en dan slaat toch een soort heimwee toe. Met dit soort dagen zou je eigenlijk even moeten kunnen overvliegen.  Het duurt gelukkig niet erg lang.
Ons kerstdiner op 1e kerstdag bestaat uit kip op de parilla met een lekkere salade en yoghurt met aardbeien. En een goede fles wijn natuurlijk.


TIERRA DEL FUEGO NP

Na een zeer ontspannen en zonnige dag gaan we op weg naar het NP dat bestaat uit een klein openbaar gedeelte en een groot afgesloten stuk. Hier kun je prachtige wandelingen maken, die ook over goed begaanbaar terrein gaan. En dus gaat Ronald mee! We zijn een uur of 3 onderweg langs het Beagle Channel, als hij zijn knie verzwikt en we moeten nog een stukje. Het laatste gedeelte rijden we met een busje naar de camping terug. Toch heel erg de moeite waard. Het landschap hier is werkelijk uitzonderlijk mooi en eigenlijk niet met foto's weer te geven.

Darwin trof hier indianen aan met rokende vuren. Dat is niet zo verwonderlijk, want volgens de foto's in het museum liepen die hier in de zomer naakt rond en in de winter met een zeehondenvel. Ook nu zijn er Argentijnen die tot 's avonds laat buiten zitten. Het is hier hoogzomer en als de zon schijnt, loopt de temperatuur op tot 24 graden. Maar het zijn hier 4 seizoenen op een dag. Ontbijt in de zon, lopen in de hagel en 's middags natte sneeuw en wind. Als de zon weg is, is het hooguit een graad of 2 en dus stervenskoud.  Ik ben dan gekleed als een soort Michelin-mannetje. Hemd, T-shirt lange mouw, fleece-vest en jas aan en een losse col. En hoewel we heel erg blij zijn met ons dekbed, gaat het ons toch te ver om naar bed te gaan omdat het zo koud is.

We zijn inmiddels dus op de terugweg naar het warme noorden. In Ushaia hebben we een heerlijk ontbijt bij Almacen Ramos Generales, een soort ouderwetse winkel met restaurant, dat voor het laatst is gerestaureerd in 1955. Je raakt hier niet uitgekeken want rondom zijn allerlei originele foto's en hebbedingetjes, die we dan ook op de foto's hebben gezet. We kopen er heerlijk brood voor onderweg.


RIO GRANDE

In Rio Grande komen we terecht bij Camping Club Nautico, dat een soort mix is van een kanoclub, een garage en een kantine. Maar heel schoon en mooi sanitair, en heel warme douches. Er brandt een houtkachel en we blijven nog een dag om de noodzakelijke dingen weer te doen. Het eten opmaken dat in Chili niet ingevoerd mag worden, de auto krijgt een inspectiebeurt bij de Toyotagarage en er moet weer eens gewassen worden.

In de kantine hangen de kanoboten aan het plafond en er worden 2 motoren uit elkaar gehaald en gereviseerd door hun eigenaren, de Amerikaan uit Alaska en een stel Duitse vrouwen.
Wat je noemt een heel apart sfeertje. We eten allemaal samen met alle eten dat iedereen bij zich heeft omdat iedereen het zonde vindt alles af te geven bij de grens. Wat er nog over is, krijgt de beheerder van de camping, die ook weer blij is.


RIO ORO

Onderweg naar Porvenir, rijden we de heuvels in en komen in een gebied, waar vroeger en ook nu nog goud wordt gevonden. Er staan nog oude woninkjes van leem en hout, die goed isoleren. De opbrengst zou gemiddeld rond de 500 gram per jaar zijn.  We staan langs deze rivier en hebben er nog ingekeken, maar we zagen geen goud blinken. Wel zagen we een eenzame gaucho zijn schapen opdrijven m.b.v. 3 bordercollies, die het vak blijkbaar nog moesten leren, want het lukte beter zonder dan met de honden.

Er kwam ook nog een kudde schapen naar de rivier om te drinken. Verder zagen we wilde lama's en als je deze dieren door het landschap ziet zweven en springen, begrijp je niet dat ze ook in Nederland op een klein stuk grond worden gehouden. De vrouwtjes en jonge lama's lopen in een kudde, de mannetjes staan altijd alleen, behalve in de paartijd. Apart sfeertje, al met al.

Morgen gaan we naar Porvenir, waar we de Straat van Maghellaen weer oversteken naar Punta
Arenas, waar de autopapieren bij de consul zouden moeten zijn.

Reacties


1
els henny nieuwenhuis
02/01/2010 11:59
Hallo avontuurtjes,
.RONALD jij van harte gefeliciteerd met je zonnige verjaardag die jij vanzelfsprekend zonnig en relaxed door zal komen met Rini. Wij toasten op jullie gezondheid. De reis is gedetailleerd te volgen: you never walk alone (dank jullie).
Onze wens voor 2010 is dat jullie er een kleurrijk bestaantje daar van moeten maken, ook genietend voor half Nederland, want genoeg lezers die het met ons eens zijn dat het goed uit te houden is daar. Heel veel plezier en laat wat horen (hahaha). Henny & Els
2
Rene
02/01/2010 13:19
Broertje, van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Wat heerlijk om je verjaardag ergens in Argentinië te kunnen vieren en te weten dat je volgende verjaardag ook weer ergens in de wereld wordt gevierd.
Wij drinken er een op je! Anita, René, kids
3
WoutMieneke
07/01/2010 20:19
De hele maand december met al zijn highlights is weer voorbij... zelfs jouw verjaardag is voorbij,Ronald. Van harte met weer een jaar erbij. Wij gaan er vanuit dat jullie dat niet ongemerkt voorbij hebben laten gaan.
Zoals wij lezen is het een reis waarin veel verwachtingen uitkomen. Fijn al die mede reisgenoten van over de hele wereld; kan me voorstellen dat het bijzondere momenten en contacten geeft. 't is ook heel leuk om zo af en toe weer eens een verslag van jullie te lezen. Dan denk je ook dat is een manier om de maand december te beleven. Jullie willen misschien ook weten (je weet het natuurlijk al!) dat wij hier een uitzonderlijke vorstperiode hebben. Komende nacht -10 t/m -14 gr. Er is natuurlijk weer de elfstedenkoorts; die maakt het spannend. Sneeuw en vorst voor ons hoort het erbij en nog meer.... wij genieten ervan. Genieten jullie lekker verder en vervolg de reis met veel plezier dan lezen wij het hier!! Groeten vanuit Leerdam....
4
familie de jong
09/01/2010 21:48
Hallo Ronald en rini,

Aller eerst de beste wensen in goede gezondheid voor het nieuwe jaar.
De verhalen en de foto's zijn mooi en leuk om te lezen.
We hebben jullie e-mailadres aan jan borre door gegeven.

Nog een hele goede reis toegewenst!!!

Hartelijke groeten van de hele familie de jong uit harskamp.
5
familie de jong
17/01/2010 21:16
Hallo ronald en rini,

Weten jullie dat Jan van Wieringen woensdagnacht om 00:05uur is overleden. Hij had slokdarm en maagdarmkanker en is aan een maagbloeding overleden. Een dinsdag word hij begraven op de natuurbegraafplaats in Asselt.

Hopelijk gaat verder alles goed met jullie?

Hartelijke groeten vanuit harskamp van familie c de jong
6
Harry en Laura
18/01/2010 13:18
Hoi Ronald en Rini,

wat leuk om alles te volgen en wat beleven jullie een spannende dingen.
Het lijkt ons fantastisch om ook zoiets te doen, maar dat zal wel bij dromen blijven.
Wij wensen jullie voor 2010 het allerbeste en heel veel plezier met jullie reis.
Groeten vanuit een smeltend Doorn.
Harry en Laura
7
Barend
18/01/2010 21:22
Ja Ronald dat zijn nog eens gunnera's daar in Chiloe;of is het rabarber? Geweldig zoveel natuur op jullie foto's. Goede reis verder!
Hartelijke groeten allebei van
Barend

Plaats reactie


Naam 
E-mailadres *
Uw reactie *
Los deze vraag op 
Antwoord *
 
* Betekent verplicht veld.

OVER ONS

Ronald en Rini Brouwer

Reizen hebben we altijd graag gedaan en we hebben dan ook al aardig wat landen gezien. Een echte wereldreis maken was altijd een droom, die we nu waar maken. In 2009 hebben we de beslissing genomen: we gaan een wereldreis maken.


Archief berichten

Laatse video: Processie Yazd Iran

http://www.youtube.com/v/YuSRrKGrQNM

Bekijk alle videos »