van Cambodja naar Thailand

donderdag 01 mei 2014

WACHTEN IN THAILAND


DE STRANDEN

Vrij snel arriveren we aan de zuidkust van Cambodja in Kampot. Dit is een aardig plaatsje waar we lunchen maar niet blijven. Ronald en ik hebben een van onze zeldzame ‘meningsverschillen' en zien daarom de schoonheid van de omgeving even niet. Gelukkig duurt het niet te gek lang, want anders waren we waarschijnlijk in één ruk doorgereden naar Nederland!

Nu arriveren we aan het eind van de dag bij Otres Beaches II en kamperen bij Palm Beach op een verlaten stuk strand. Het ziet er heel aardig uit, maar er ligt nogal wat rotzooi. Ook bij het resort zelf moet je vooral niet naast het hek kijken. Maar er is een schone douche/toilet en het eten en drinken is niet verkeerd. Zoals vaak komen er altijd wel mensen ‘op bezoek' en ook hier zien we allerlei nationaliteiten voorbijkomen.
Vooral met het Australische echtpaar Rob en Sharon hebben we een paar leuke dagen. Maar de Aziatische stranden zijn niets in vergelijking met de Australische en dat kunnen we alleen maar bevestigen. Beiden zijn fervente beoefenaars van stand-up paddling en ook wij moeten het leren. Het is niet Ronald's ding, maar Sharon en ik vermaken ons prima, helemaal als het me ook nog lukt. Dat moet ik meer gaan doen.

 

SHIANOUKSVILLE

Als we deze stad bezoeken, vragen we ons af wat we hier eigenlijk doen. Dit is van alles niets. De kust wordt geadverteerd als het strand zoals Thailand ooit was. Dan heeft Cambodja nog een lange weg te gaan. Voorlopig vinden we het een stuk minder en veel duurder. Niet alleen is het een rotzooi op de stranden, als je de rivieren en beekjes inkijkt, zie je een soort open riolen. Ik ga hier het water absoluut niet meer in en gelukkig hebben wij een douche op het strand, die we steeds hebben gebruikt!

Verder zijn veel percelen omheind en in verschillende stadia van ontwikkeling/aftakeling. Zo is er een klein eiland voor de kust met een brug, die door een Russische ontwikkelaar is gebouwd. Vervolgens is er niets meer mee gedaan. We zijn er gaan kijken en de brug ligt er, maar op het eiland kun je niet komen omdat er een groot hek voor staat. En zo is het eigenlijk overal. Er wordt niets mee gedaan, maar je kunt er ook niet komen.

We blijven nog een nacht op Otres beaches I vlak bij een luxe resort. En er tegenover wordt er druk aan weer een ander gebouwd. Aangezien het weekend is, hebben we er geen last van. We maken gebruik van alle facilliteiten van het resort en dat komt goed uit want het regent de hele dag. Door de snelle wifi-verbinding kunnen we de website met foto's bijwerken; dat gebeurt lang niet altijd overal.
.

TERUG NAAR THAILAND

Het kan geen verrassing zijn, dat we met deze ervaringen vrij snel terugkeren naar Thailand. Het laatste stuk Cambodja laat zich onverwacht nog op zijn best zien. Het is groen en redelijk schoon en een mooi stukje natuur; alleen geen gelegenheid om te overnachten en dat is jammer. In deze omgeving willen we best nog even blijven.

De volgende stop is de grensplaats, die begint met een casino. De grensambtenaren zijn in een slechte bui, want het grote Songkran feest is losgebarsten. En ze hebben duidelijk geen zin om te werken. Maar goed, we zijn er redelijk snel door en heel verrassend krijgen we van de douane 6 maanden voor de auto! De eerste keer kregen we met veel pijn en moeite 1 maand en moesten speciaal naar Phuket om het ding te verlengen. Maar we spreken ze niet tegen...

Het verzekeringskantoor heeft er wel de brui aangegeven vandaag en dus rijden we onverzekerd Thailand in en hopen dat we in de volgende plaats een mogelijkheid vinden. Dat valt nog tegen want ook daar is veel gesloten. Misschien in Bangkok?


CAMBODJA

Wij hebben Cambodja ook niet op haar best gezien. Het land is droog en dor en overal zie je het afval opgestapeld liggen. Grote uitzondering is natuurlijk Angkor Wat met Siem Reap, een toeristische enclave in Cambodja. Wat ons wel prettig verraste, was Pnom Penh. Deze stad heeft een aangename sfeer en een heleboel te bieden. Een van de eerste dingen die je hier opvallen, is het grote aantal luxe auto's. Inderdaad: het grootst aantal luxe auto's per hoofd van de bevolking en dat voor zo'n arm land. Maar de eigenaren daarvan houden ook van het goede leven en dus zijn er allerlei restaurants. En zoals altijd hebben de Fransen ook hier hun culinaire sporen achtergelaten.

We realiseren ons, dat we door de hitte langer rijden dan we normaal zouden doen. We zitten nergens zo fijn als in onze airco auto. Bepaald niet het slow travel dat we altijd voor ogen hebben. In de nacht is het nog net te doen, zeker aan de stranden, maar het wordt warmer en warmer. De wind van zee (36 (!) graden verandert in een soort warme föhn...

Het noorden van Cambodja is ons beter bevallen dan het zuiden. Vanuit Pnom Penh en daarna Angkor Wat en vervolgens de grens over is een betere keuze dan de stranden van Cambodja.


OVERNACHTING BIJ DE KWALLEN

Vlak over de grens vinden we een strandje om te overnachten. Er staat een grote uitkijktoren waarvan het nut ons niet direct duidelijk is. Er zijn toiletten/douches en een klein lokaal, maar het geheel is verlaten. De zee ingaan, dat laat je hier wel uit je hoofd. Langs de hele kust, voor zover te zien is, ligt een weg van kwallen in allerlei soorten en maten. De volgende morgen zien we er nog veel meer komen in de branding. Zoiets hebben we nog niet eerder gezien. Als we vertrekken, vergeten we onze vloerbedekking mee te nemen, waar we het zand uit hadden geklopt. Voorlopig hebben we nog geen nieuwe nodig, maar als het kouder gaat worden, moeten we er wat op bedenken.


KO CHANG

We steken over met de ferry (3 wielen aan boord, 1 achteruit stekend). Ik moet in de auto blijven zitten en kijk zo het water in. Maar ook deze keer arriveren we veilig aan de overkant en komen gelijk in de toeristische drukte terecht. Het is Songkran ofwel het Thais Nieuwjaar, het feest dat het einde van de droge tijd inluidt en de regentijd gaat beginnen. Het feest duurt een week; het begint met kleurrijke processies van Boeddha-beelden, die met water worden besprenkeld. Wat vrij snel ontaardt in regelrechte watergevechten met waterpistolen, emmers, ja zelfs met een hogedrukspuit. Om de pret te verhogen rijden pick-ups rond met vaten water, wel dan niet met ijs. Een geweldig feest om mee te maken.

Voordat we bij Oasis, onze bestemming zijn, is de auto al kletsnat. 's Middags doen we natuurlijk uitgelaten mee! Het enige nadeel van dit feest is dat er nogal wat verkeersdoden vallen door alcoholgebruik van feestvierders; weken van tevoren wordt er al voor gewaarschuwd. In één week meer dan in Nederland in een heel jaar.


OASIS

Toen de overlanders Floris en Marieke hier aankwamen, vonden ze het zo'n geweldige plek, dat ze besloten zich hier te vestigen. Ze hebben een aantal bungalows en een restaurant neergezet en we kunnen hier overnachten op hun parkeerplaats. Samen met de eigenaars en hun toevallig aanwezige (schoon-)ouders gaan we naar het waterfeest. Oasis zit vlakbij het Lonely Beach, dat allang niet meer lonely is, maar het toeristisch centrum van het eiland. En dat zullen we weten ook! Er is een full-moon party met techno-muziek, die over het hele eiland dendert. Zelfs met oordoppen kun je niet aan het geweld ontsnappen. 's Morgens om 05.30 uur is het feest pas over. Bij het ontbijt loopt iedereen verdwaasd rond. We knappen pas op na heel veel koffie.

Toch is het er zo gezellig, dat we nog even blijven. Vooral met de ouders van Floris Kunnen we het heel goed vinden. En ik vind het helemaal te gek, dat ze voor ons kleinkind een jurkje meenemen naar Nederland!


LONG BEACH
.
Ze hebben er een handje van om je met de naam van de stranden op het verkeerde been te zetten. Want Long Beach is bepaald niet lang. Je kunt er alleen maar komen met een 4x4 auto, want de weg is bijna weg. Er is een houten brug, want de oude brug is ingestort. We rijden er vlug over, maar het rammelt behoorlijk. Op het bord staat ook niet met hoeveel ton je er nog overheen kunt, maar we hebben het gered.
We vinden er 2 kleine baaien, waarvan 1 gewijd is aan de gevallenen in de Thais/Franse oorlog. We blijven er 4 dagen en hebben het prima naar ons zin.

Ook hier komen toch nog verschillende mensen langs. Thai die bloemen brengen voor het monument, maar ook andere toeristen. Zo ontmoeten we hier Ulrich, een Zwitser die al jaren in Thailand woont, in Pattaya. Hij nodigt ons uit om bij hem langs te komen. We spreken af, dat we van ons laten horen.

Als het eten/drinken op is, gaan we verder. Het is Pasen en we willen onszelf eens verwennen. Er is vlakbij de ferry een resort, Amber, dat wordt gerund door een Zuid-Afrikaans echtpaar en we kunnen er overnachten. We hebben een gedeelde badkamer maar daar kunnen heel wat luxe resorts een puntje aanzuigen. Zoiets wil je best in huis hebben. Ze hebben er heerlijk eten, een mooi zwembad met ligbedden, helemaal goed. Het spreekt voor zich, dat we het met de eigenaren ook veel over Zuid-Afrika hebben. Ze vinden het een van de mooiste landen ter wereld, maar gaan toch niet meer terug. Ze hebben veel meer mogelijkheden hier in Thailand.

Ko Chang kent één groot nadeel: Zandvliegen!! Gek worden we er van. De verschrikkelijke jeuk duurt al gauw een week; eigenlijk moet je niet krabben, maar dat doe je toch, zelfs 's nachts. Toch hebben we het hier geweldig naar ons zin gehad.


COCA-COLA BEACH

Via Rayong gaan we langzaam richting Pattaya/Bangkok. Als we een bord tegenkomen met de naam Coca-Cola Beach moeten we erg lachen, maar we gaan toch even poolshoogte nemen. En komen op een ideale plek terecht. Dit is een aanrader voor alle overlanders. Waypoints: ???

Aan het strand liggen eigenlijk alleen maar Scandinaviërs, die iets verderop appartementen hebben. We hebben ons, geloof ik, nog nooit zo veilig gevoeld als op deze plek. s Nachts hebben we zelfs geslapen met de deur open, omdat het zo warm was. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Ronald is druk in de weer met het installeren van een kleine ventilator; dat moet een stuk gaan schelen.


PATTAYA

Het grootste bordeel ter wereld wordt het genoemd en terecht. Wij zijn uitgenodigd bij Ulrich, de Zwitser die we ontmoet hebben op Ko Chang. Als we uitgenodigd worden doen we dat altijd, en het is altijd leuk en verrassend. Dit keer niet anders. Ulrich is niet alleen druk met zijn kledingfabriek, maar heeft als hobby: bouwen. Zijn eigen huis heeft een industriële uitstraling, niet gek als het vliegveld je voorbeeld is. Volgens Ronald is het huis (5 verdiepingen) gebouwd voor de eeuwigheid, gezien de grootte van de kolommen. Leuke details: de helft van het huis is open en kun je afsluiten met een industriële garage deur. Ook zijn er nergens echt deuren. Het grote zwembad is werkelijk genieten en het is alsof je de stad ‘inzwemt', zeker 's avonds.

Het diner is een Zwitserse raclette met een superwijn. Wel even iets heel anders dan het Thaise eten, maar lekker. Zijn (Thaise) vrouw eet samen met haar vriendin op de grond in de keuken, Thais. Zijn zoon woont met zijn vriendin en schattig dochtertje in het appartement op de 2e verdieping. Daar is ook een grote wasruimte, waar ook onze was wordt gedaan (heerlijk, dat was wel nodig) en op de 1e verdieping is een garage zo groot. Er kunnen wel 10 Landcruisers staan.
Ronald gaat samen met Ulrich op pad om wat projecten van hem te bekijken. Doordat hij een Thaise vrouw en een kind, geboren inThailand dus Thai, heeft, kon hij op zijn naam onroerend goed kopen, wat voor buitenlanders onmogelijk is. En dat heeft hem duidelijk geen windeieren gelegd. De kledingfabriek wordt nu gerund door zijn broer en ook hier neemt Ronald een kijkje.

Om de hitte even te ontwijken, lopen we een shopping mall in. Dat doet de hele bevolking zonder airco; er is zelfs een woord voor: climate-shopping. Het is er een drukte van belang, want er is ook een schoonheidswedstrijd voor de jeugd. Kleine meisjes als koninginnetjes en jongetjes in smoking, hoe gek wil je het hebben??

We nemen Ulrich en zijn vrouw mee uit eten in Pattaya en eerlijk: je weet echt niet wat je ziet. Het is een complete markt van mannen en vrouwen en inderdaad, een open lucht bordeel. Vrouwen, die zich overal opdoffen, maar ook de mannen laten zich niet onbetuigd. Voor altijd staat die grijze man met hanekam op mijn netvlies: 3 plukken omhoog op een verder volledig kaal hoofd. Jong en oud, man of vrouw, alles is hier op jacht naar seks.

Maar we hebben er heerlijke Thaise visgerechten gegeten. Dowh (ik denk dat je het zo schrijft) de Thaise vriendin van Ulrich ratelt een aantal gerechten tegen de serveerster en er worden ons dingen voorgeschoteld, waar we normaal niet aan zouden denken. We blijven het hele weekend bij Ulrich en Dowh en krijgen zo een aardig beeld van een Thais/Europese relatie. Niet iedereen realiseert zich dat je niet alleen een vriendin hebt, maar dat je de hele familie erbij krijgt. Op elk moment van de dag komt er wel iemand binnenvallen, die komt eten, drinken, praten enz. Er werkt een heel gedeelte van de familie in de kledingfabriek. En soms moeten er familieleden op de een of andere manier worden geholpen. Ook komt er een stoet vriendinnen langs.


BANGKOK

Onze volgende bestemming is Bangkok. We hebben een week gereserveerd in een appartement, maar dat is niet genoeg. Want alleen het Indiase visum neemt al 8 werkdagen! En dan is er nog het visum voor Myanmar en misschien Bhutan. Het is maar goed, dat er hier zoveel te zien is!

 

Reacties


1
Rene
01/05/2014 15:12
Myanmar en Bhutan - geen slecht vooruitzicht.
2
Leo
01/05/2014 17:32
Leuk zo'n huis; jammer dat dat hier niet of nauwelijks te realiseren valt. Ben razend benieuwd naar jullie Myanmar ervaringen. Spannend, staat ook op mijn lijst (volgend jaar).
3
Annemiek
03/05/2014 22:16
Ha Rini en Ronald, ben weer bijgelezen. Mooie verhalen en ook wel tragisch van die natuur. Je hoopt dat het meevalt, maar dat doet het helaas niet, althans niet in Cambodja. Mooie uitzichten vanuit het huis van Ulrich. Vreemd dat zijn vrouw op de keukenvloer eet, terwijl jullie aan tafel zitten met uitzicht op het zwembad. Wel bijzonder al die ontmoetingen. Hier alles goed en we zijn verwend met het weer. Nu weer wat kouder, maar normaal voor de tijd van het jaar. Veel vrije dagen voor loonslaven; niet voor ondernemers natuurlijk. Ik vermaak mij ook wel hoor. Veel plezier in Bangkok! Groeten Annemiek
4
Josien Schippers
06/05/2014 16:29
Bedankt voor het mooie verhaal weer het is altijd genieten!
De meeste "meisjes" in Pattaya zijn vlgs mij jongens trouwens, zgn Ladyboys. Die zijn vaak mooier dan Thaise vrouwen en het is vaak niet te zien, ook niet daar waar het wel te zien zou moeten zijn :) Een hele mooie reis verder ik ben erg benieuwd naar Myanmar en Bhutan.
5
Isabel en Maurice
07/05/2014 09:27
Beste Rini&Ronald,

Per toeval, kom ik jullie reisverslagen tegen. Ik was aan het kijken naar mogelijkheden om overland naar Zuid-Afrika te komen. Ineens herkende ik (eerst de auto) jullie. Wij waren al weer op de terugreis toen we elkaar in Kas tegenkwamen. Dat is al weer een tijdje gelden en jullie zijn nog steeds op reis! Wij zijn in Zuid-Frankrijk blijven hangen. Ik ga snel nog wat lezen want jullie zijn via Iran naar de overkant gevaren. Die route hebben wij ook ovewogen maar toen niet gedaan. Nou dan de volgende keer maar.

Heel veel groeten,
6
Julian @ Amber Sands
17/06/2014 18:52
Hello Rini en Ronald

It was good to meet you when you stopped at our small resort. We are glad to hear that you enjoyed the food and swimming pool, and were able to relax a little before you continued your journey.

We hope all is going well for you, and that you get to see all the places you mentioned to us.

Travel well, and safely.
Alles van die beste
Julian & Cheryl
7
Lisette
11/05/2018 22:50
Hallo Ronald en Rini,
Wij zijn Thailand liefhebbers en hebben jullie reisverhaal gelezen....prachtig
,las ook van Ulrich die een kledingfabriek runt, mag ik misschien wat meer gegevens naw telefoonnummer van hem ivm plannen om kleding te laten maken
Groetjes Lisette Bombeeck

Plaats reactie


Naam 
E-mailadres *
Uw reactie *
Los deze vraag op 
Antwoord *
 
* Betekent verplicht veld.

OVER ONS

Ronald en Rini Brouwer

Reizen hebben we altijd graag gedaan en we hebben dan ook al aardig wat landen gezien. Een echte wereldreis maken was altijd een droom, die we nu waar maken. In 2009 hebben we de beslissing genomen: we gaan een wereldreis maken.


Archief berichten

Laatse video: Processie Yazd Iran

http://www.youtube.com/v/YuSRrKGrQNM

Bekijk alle videos »