VOETBAL, VOETBAL & VOETBAL

maandag 05 juli 2010

VOETBAL, VOETBAL EN VOETBAL

Maandag leek het ons een goed idee om naar Paraguay te gaan. Brazilië moest voetballen tegen Chili en dan zou het waarschijnlijk niet zo druk zijn. Dat klopte, vanaf 1500 uur was alles gesloten. Dat vonden we eigenlijk ook niet eens zo erg, want ze verkochten alleen maar MEUK. En het was een vreselijk armoedig gebeuren, zeker als je uit Brazilië komt.

We deden deze week een nieuwe ervaring op: voor het eerst overnachten op een parkeerterrein bij een benzinepomp tussen de vrachtwagens; in Brazilië één van de veiligste manieren van overnachten. Je hebt alles bij de hand, zoals toilet etc. maar ideaal is anders. De aankomende/wegrijdende trucks zorgen voor behoorlijke herrie.


NP Villa Velha

waar zandsteenformaties en een paar giga-grote gaten in de grond van 80-100 meter diep, allebei door eeuwenlange erosie te zien zijn.Leuk om te zien, maar meer een park dan een natuurgebied.
Vlakbij ligt Castrolanda, een Hollandse enclave in Brazilië en het leek Ronald een goed idee om hier naar de voetbalwedstrijd Brazilië-Nederland te kijken. Er is een historisch museum, een Hollandse molen en een school met de naam van Pr. Willem Alexander. Ook heel veel Nederlandse namen en ik heb er zelfs even Nederlands gesproken. We vonden er niks aan, er was geen bar en geen restaurant. Het leek wel Staphorst op zondag.
CURITIBA

Op weg dus naar Curitiba, via een van Ronalds inmiddels bekende korte weggetjes. Je ziet nog eens wat van het land, dat wel. Curitiba is een stad van 2.000.000 inwoners waar we in het donker aankwamen en vind dan maar eens de weg. We wilden naar het Eco-hostel en konden het absoluut niet vinden. We liepen een Braziliaan tegen het lijf die Engels sprak en ... hij reed ons voor naar het Eco-hostel! En en-passant werden we ook uitgenodigd voor een heuse Braziliaanse barbecue de volgende avond. En dat door mensen die we voor het eerst ontmoetten!  Daar kun je alleen maar ja tegen zeggen.

Bij het hostel konden we de auto neerzetten en in de auto slapen met gebruik van bad/toilet.
Ontbijt inbegrepen. En gelukkig weer met een Engelssprekende gastheer.
Dit hostel ligt in een buurt waar de rijkste mensen van C verzameld zijn in kasten van huizen, afgeschermd met hoge muren en hekken. We zitten op stand hier.


NEDERLAND-BRAZILIÉ

Allemachtig, nog nooit heb ik zoveel van voetbal gezien als hier en nu. Je kunt er dan ook werkelijk niet omheen. Overal staan TV's aan en er hangen links en rechts grote schermen. Iedereen bespreekt de resultaten, vooral die van Brazilië natuurlijk.

En ik kan je vertellen, dat het een heel gek gevoel geeft om samen met Brazilianen naar Brazilië-Nederland te kijken. Als zij juichen, zitten wij te nagelbijten. In de rust werden we al bij voorbaat getroost. Maar het werd allengs stiller aan de overkant... Wij juichten en zij kregen de zenuwen. Maar... we werden door iedereen gefeliciteerd en wij hebben ze getroost. Veel kwader zijn ze hier op Melo, die verantwoordelijk wordt gehouden voor een doelpunt en ook nog eens een rode kaart kreeg.


                de krant van de volgende dag....

We kregen verontruste berichten uit Nederland, dat er Nederlanders gemolesteerd werden in Brazilië. Wij hadden een wereldse avond met een geweldige Braziliaanse barbeque bij Priscila & José thuis die ons gisteren de weg hebben gewezen! De buren kwamen op bezoek en het werd heel gezellig. We proefden de nationale Braziliaanse drank, calpeira de cachaza en aten braziliaanse worstjes met manioc en een heel zoet nagerecht, brigadeiros, die Priscila zelf had gemaakt. De buurman bleek importeur/dealer van Michelin en er werden dus ook nog zaken gedaan.Want de volgende morgen heeft Ronald 4 nieuwe banden onder de Toyota gezet en ik heb mijn schilderij verkocht aan hem. Tsja en als je 2 geboren onderhandelaars tegenover elkaar zet...
Maar ze gunden elkaar net het verlies. Leuk idee, dat er behalve veel schilderijen in Nederland nu ook een schilderij in Zuid-Amerika van mij hangt! Internationale bekendheid??


EN WEER VOETBAL

Op zaterdag was het weer tijd voor Argentinië-Duitsland, waarbij Brazilië Argentinië de overwinning absoluut niet gunde! Maradonna schijnt zich beter te achten dan Pele, die natuurlijk hier de beste speler is. De vernedering van Maradonna weegt zwaarder dan een Zuidamerikaanse overwinning. Op de TV werd het zelfs in het belachelijke getrokken met breed grijnzende Brazilianen, die hun eigen verlies alweer vergeten schijnen te zijn. Iedereen heeft het hier al over de WK 2014 in Brazilië.


MUSEUM OSKAR NIEMEYER

Curitiba heeft een naam hoog te houden op het gebied van openbaar vervoer door een vooruitziende burgermeester ergens in de jaren '60. Er is sindsdien een wandelgebied midden in het centrum, waar je redelijk snel en goedkoop met de bus de stad door kunt. Wij nemen de toeristische bus en zien o.a. een Duits, Pools, Indiaans enz. park in de bijbehorende wijken. We laten de parken over aan de plaatselijke bevolking die hier druk gebruik van maakt en gaan naar het museum, dat alleen door zijn vormgeving al meer dan de moeite waard is.

 

Op de zondag is hier een orkest aan het spelen, in het bijbehorende park wordt opgetreden, er wordt gepicknicked, kortom een drukte van belang. En ik moet me natuurlijk op de hoogte houden van de Zuidamerikaanse kunst in dit grootste museum van Zuid-Amerika voor eigentijdse kunst.
Ik was behoorlijk onder de indruk van de collectie van het werk van Guayasamin; hij hoefde zijn werk niet eens te signeren, zo herkenbaar is het.

Morgen vertrekken we naar de kust en hopen deze week naar Rio de Janeiro te reizen.

Reacties


1
Bart Bertha
05/07/2010 18:36
Hallo daar, het blijft leuk om jullie zo te volgen. En dat voetbal, tja dat is voor Brazilie wel over, maar wij gaan hier nog even door met feesten.
Inmiddels is Bart ook aan een ereader en druk bezig met boeken te downloaden, zodra we er een paar compleet hebben komen ze jullie kant op via de mail. Dikke kus en knuffels van ons uit Leeuwarden
2
luis y marcela
11/07/2010 20:43
hopefully now the world champions go !!!!!!!!!!!!!!
regards
marcela and luis

Plaats reactie


Naam 
E-mailadres *
Uw reactie *
Los deze vraag op 
Antwoord *
 
* Betekent verplicht veld.

OVER ONS

Ronald en Rini Brouwer

Reizen hebben we altijd graag gedaan en we hebben dan ook al aardig wat landen gezien. Een echte wereldreis maken was altijd een droom, die we nu waar maken. In 2009 hebben we de beslissing genomen: we gaan een wereldreis maken.


Archief berichten

Laatse video: Processie Yazd Iran

http://www.youtube.com/v/YuSRrKGrQNM

Bekijk alle videos »